Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
pierś z kurczka
300 g -
oliwa
4 łyżki -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka -
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
makaron tagliatelle
200 g -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
brokuł
1/2 sztuki -
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka -
serek śmietankowy
70 g -
woda (z gotowania makaronu)
500 ml -
pomidory suszone Smak (pokrojone)
3 łyżki -
kapary całe Smak
3 łyżki -
tarty ser mozzarella
50 g
Do podania:
-
pistacje posiekane
garść -
skórka z cytryny
z 1 owocu -
bazylia świeża
kilka listków
Do smaku:
-
sól morska Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, DS XVI, odc. 25
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy dwoma łyżkami oliwy, posypujemy suszoną natką pietruszki i suszonym czosnkiem, a następnie dokładne obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
3. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Pamiętajmy, aby po odcedzaniu nie wylewać wody, w której gotował się makaron. Przyda się ona do zagęszczenia sosu.
4. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
5. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i wsypujemy lubczyk. Mieszamy i przekładamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się podsmażą, dodajemy kurczaka i różyczki brokuła. Mieszamy i smażymy 3 minuty, aż kurczak się zrumieni.
6. Następnie na patelnię z kurczakiem i brokułami przekładamy serek naturalny i dolewamy szklankę wody, w której gotował się makaron. Mieszamy całość. Po chwili dodajemy suszone pomidory.
7. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy i dokładamy kapary.
8. Na koniec dodajemy połowę sera mozzarella, delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z palnika.
9. Pistacje rozdrabniamy w moździerzu.
Sposób podania:
Makaron posypujemy pozostałym serem mozzarellą, pieprzymy do smaku. Dekorujemy listkiem bazylii, skórką startą z cytryny i pistacjami.
Dzięki temu, że do marynaty użyjemy suszonej natki i suszonego czosnku, mięso szybciej i lepiej przejdzie smakiem. Podczas gotowania makaronu wydobywa się gluten, dlatego woda, w której gotowaliśmy tagliatelle, świetnie nada się do zagęszczenia sosu.![]()
Komentarze (0)