Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, DS XVI, odc. 25
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy dwoma łyżkami oliwy, posypujemy suszoną natką pietruszki i suszonym czosnkiem, a następnie dokładne obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
3. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Pamiętajmy, aby po odcedzaniu nie wylewać wody, w której gotował się makaron. Przyda się ona do zagęszczenia sosu.
4. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
5. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i wsypujemy lubczyk. Mieszamy i przekładamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się podsmażą, dodajemy kurczaka i różyczki brokuła. Mieszamy i smażymy 3 minuty, aż kurczak się zrumieni.
6. Następnie na patelnię z kurczakiem i brokułami przekładamy serek naturalny i dolewamy szklankę wody, w której gotował się makaron. Mieszamy całość. Po chwili dodajemy suszone pomidory.
7. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy i dokładamy kapary.
8. Na koniec dodajemy połowę sera mozzarella, delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z palnika.
9. Pistacje rozdrabniamy w moździerzu.
Sposób podania:
Makaron posypujemy pozostałym serem mozzarellą, pieprzymy do smaku. Dekorujemy listkiem bazylii, skórką startą z cytryny i pistacjami.