Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, DS XVI, odc. 25

odc. 25 Doradca Smaku

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, DS XVI, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kiedy brak pomysłu na obiad, często sięgamy po sprawdzone przepisy na dania, które są szybkie w przygotowaniu, do ich przygotowania wystarczy kilka składników i co najważniejsze smakuje wszystkim! Taki właśnie jest przepis na makaron z kurczakiem o czosnkowo ziołowej nucie smakowej wraz suszonymi pomidorami. Będzie pysznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z kurczka

    300 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • makaron tagliatelle

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • brokuł

    1/2 sztuki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • serek śmietankowy

    70 g
  • woda (z gotowania makaronu)

    500 ml
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    3 łyżki
  • kapary całe Smak

    3 łyżki
  • tarty ser mozzarella

    50 g

Do podania:

  • pistacje posiekane

    garść
  • skórka z cytryny

    z 1 owocu
  • bazylia świeża

    kilka listków

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, DS XVI, odc. 25

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy dwoma łyżkami oliwy, posypujemy suszoną natką pietruszki i suszonym czosnkiem, a następnie dokładne obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.

3. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Pamiętajmy, aby po odcedzaniu nie wylewać wody, w której gotował się makaron.  Przyda się ona do zagęszczenia sosu.

4. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.

5. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i wsypujemy lubczyk. Mieszamy i przekładamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się podsmażą, dodajemy kurczaka i różyczki brokuła. Mieszamy i smażymy 3 minuty, aż kurczak się zrumieni.

6. Następnie na patelnię  z kurczakiem i brokułami przekładamy serek naturalny i dolewamy szklankę wody, w której gotował się makaron. Mieszamy całość. Po chwili dodajemy suszone pomidory.

7. Na patelnię przekładamy ugotowany  makaron. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy i dokładamy kapary.

8. Na koniec dodajemy połowę sera mozzarella, delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z palnika.

9. Pistacje rozdrabniamy w moździerzu.

 

Sposób podania:

Makaron posypujemy pozostałym serem mozzarellą, pieprzymy do smaku. Dekorujemy listkiem bazylii, skórką startą z cytryny i pistacjami.

Doradca Smaku
Dzięki temu, że do marynaty użyjemy suszonej natki i suszonego czosnku, mięso szybciej i lepiej przejdzie smakiem. Podczas gotowania makaronu wydobywa się gluten, dlatego woda, w której gotowaliśmy tagliatelle, świetnie nada się do zagęszczenia sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat