Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron muszle
1/2 opakowania -
sól
do wody
Farsz do muszli:
-
masło
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
cebula
1 sztuka -
szpinak mrożony
200 gramów -
feta
50 gramów -
serek śniadaniowy
50 gramów -
mozzarella
50 gramów -
suszone pomidory z ziołami
5 sztuk -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1 szczypta -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sos pomidorowy:
-
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
olej z suszonych pomidorów
2 łyżki -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
cukier
1 łyżeczka -
pomidory w puszce
1 puszka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego
Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wodę do gotowania makaronu dopraw solą morską a kiedy makaron będzie gotowy odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Sos pomidorowy:
Do garnka wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj paprykę węgierską i na wolnym ogniu podsmażaj do momentu uzyskania pomarańczowego koloru.
Dodaj pomidory w puszce, cukier i dopraw solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Farsz:
Na patelni rozpuść masło i olej a następnie dodaj pokrojoną cebulę i zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozpuści dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, a następnie zdejmij patelnie z ognia i dodaj do farszu: serek śniadaniowy, ser feta, mozzarellę i dopraw całość suszonym czosnkiem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj makaronowe muszelki i zapiekaj je wraz z sosem pomidorowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez około 15 minut
Smacznego
Równie pyszne są zapiekane naleśniki z farszem bolońskim pod beszamelem. Klikaj po PRZEPIS!
Komentarze (0)