Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Odlotowo pyszne danie, na które się skuszą nawet sceptycy szpinakowi - naprawdę, spróbujcie zrobić ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron muszle

    1/2 opakowania
  • sól

    do wody

Farsz do muszli:

  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • szpinak mrożony

    200 gramów
  • feta

    50 gramów
  • serek śniadaniowy

    50 gramów
  • mozzarella

    50 gramów
  • suszone pomidory z ziołami

    5 sztuk
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1 szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Sos pomidorowy:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • pomidory w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wodę do gotowania makaronu dopraw solą morską a kiedy makaron będzie gotowy odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Sos pomidorowy:

Do garnka wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj paprykę węgierską i na wolnym ogniu podsmażaj do momentu uzyskania pomarańczowego koloru.

Dodaj pomidory w puszce, cukier i dopraw solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Farsz:

Na patelni rozpuść masło i olej a następnie dodaj pokrojoną cebulę i zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozpuści dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, a następnie zdejmij patelnie z ognia i dodaj do farszu: serek śniadaniowy, ser feta, mozzarellę i dopraw całość suszonym czosnkiem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj makaronowe muszelki i zapiekaj je wraz z sosem pomidorowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez około 15 minut

Smacznego

Równie pyszne są zapiekane naleśniki z farszem bolońskim pod beszamelem. Klikaj po PRZEPIS!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat