Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(70)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Odlotowo pyszne danie, na które się skuszą nawet sceptycy szpinakowi - naprawdę, spróbujcie zrobić ten przepis!

Składniki:

makaron muszle 1/2 opakowania
sól do wody

Farsz do muszli:

masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
cebula 1 sztuka
szpinak mrożony 200 gramów
feta 50 gramów
serek śniadaniowy 50 gramów
mozzarella 50 gramów
suszone pomidory z ziołami 5 sztuk
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Sos pomidorowy:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier 1 łyżeczka
pomidory w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego

Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wodę do gotowania makaronu dopraw solą morską a kiedy makaron będzie gotowy odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Sos pomidorowy:

Do garnka wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj paprykę węgierską i na wolnym ogniu podsmażaj do momentu uzyskania pomarańczowego koloru.

Dodaj pomidory w puszce, cukier i dopraw solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Farsz:

Na patelni rozpuść masło i olej a następnie dodaj pokrojoną cebulę i zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozpuści dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, a następnie zdejmij patelnie z ognia i dodaj do farszu: serek śniadaniowy, ser feta, mozzarellę i dopraw całość suszonym czosnkiem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj makaronowe muszelki i zapiekaj je wraz z sosem pomidorowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez około 15 minut

Smacznego

Równie pyszne są zapiekane naleśniki z farszem bolońskim pod beszamelem. Klikaj po PRZEPIS!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak