Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(71)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Odlotowo pyszne danie, na które się skuszą nawet sceptycy szpinakowi - naprawdę, spróbujcie zrobić ten przepis!

Składniki:

makaron muszle
1/2 opakowania
sól
do wody
Sklep Prymat

Farsz do muszli:

masło
1 łyżka
olej
1 łyżka
cebula
1 sztuka
szpinak mrożony
200 gramów
feta
50 gramów
serek śniadaniowy
50 gramów
mozzarella
50 gramów
suszone pomidory z ziołami
5 sztuk
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Sos pomidorowy:

cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
olej z suszonych pomidorów
2 łyżki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
pomidory w puszce
1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego

Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wodę do gotowania makaronu dopraw solą morską a kiedy makaron będzie gotowy odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Sos pomidorowy:

Do garnka wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj paprykę węgierską i na wolnym ogniu podsmażaj do momentu uzyskania pomarańczowego koloru.

Dodaj pomidory w puszce, cukier i dopraw solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Farsz:

Na patelni rozpuść masło i olej a następnie dodaj pokrojoną cebulę i zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozpuści dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, a następnie zdejmij patelnie z ognia i dodaj do farszu: serek śniadaniowy, ser feta, mozzarellę i dopraw całość suszonym czosnkiem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj makaronowe muszelki i zapiekaj je wraz z sosem pomidorowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez około 15 minut

Smacznego

Równie pyszne są zapiekane naleśniki z farszem bolońskim pod beszamelem. Klikaj po PRZEPIS!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak