Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Papardelle z łososiem i pesto z rukoli, odc. 31
Makaron z pieczonym łososiem i pesto z rukoli, które dzięki chili, czosnkowi ma zdecydowany smak. Zrób papardelle z łososiem na kolację lub niedzielny obiad. To nieskomplikowane, ale pyszne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca osoba.
1. Zaczynamy od pesto. Siekamy czosnek i papryczki chilli, trzemy parmezan na grubych oczkach tarki. Do głębokiego naczynia przekładamy porwaną w rękach rukolę. Dodajemy czosnek, papryczki chilli, parmezan, pestki słonecznika oraz oliwę, a następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, możemy dodać więcej oliwy. Solimy i doprawiamy papryką wędzoną słodką, a następnie dokładnie mieszamy pesto.
2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wyjmujemy ości. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy z opcją termoobiegu około 10-15 minut.
3. Gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Z obranego ze skórki pomidora wykrawamy gniazdo nasienne i odkładamy, a miąższ kroimy w małe kawałki. Siekamy oliwki.
4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czas gotowania – do 6 minut.
5. Siekamy listki bazylii i posypujemy nimi pokrojone pomidory.
6. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego pesto z rukoli i mieszamy. Dokładamy także pomidory z bazylią oraz oliwki i ponownie mieszamy całość.
Sposób podania:
Tak przygotowany makaron papardelle podajemy z łososiem i dekorujemy listkiem bazylii.