Doradca Smaku XV: Papardelle z łososiem i pesto z rukoli, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Papardelle z łososiem i pesto z rukoli, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pomysł na pyszny obiad - makaron papardelle z pieczonym łososiem i z pesto rukoli, z dodatkiem pieprzu cytrynowego, który świetnie pasuje do ryby. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron papardelle

    300 gramów
  • świeżego fileta z łososia norweskiego bez skóry

    300 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • oliwki zielone Smak

    16 sztuk
  • bazylia świeża

    kilka liści

Pesto:

  • czosnek

    1 ząbek
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • parmezan

    30 gramów
  • rukola

    50 gramów
  • prażone ziarna słonecznika

    2 łyżki
  • oliwa

    1/2 szklanki

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • bazylia świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Papardelle z łososiem i pesto z rukoli, odc. 31

Makaron z pieczonym łososiem i pesto z rukoli, które dzięki chili, czosnkowi ma zdecydowany smak. Zrób papardelle z łososiem na kolację lub niedzielny obiad. To nieskomplikowane, ale pyszne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca osoba. 

1. Zaczynamy od pesto. Siekamy czosnek i papryczki chilli, trzemy parmezan na grubych oczkach tarki. Do głębokiego naczynia przekładamy porwaną w rękach rukolę. Dodajemy czosnek, papryczki chilli, parmezan, pestki słonecznika oraz oliwę, a następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, możemy dodać więcej oliwy. Solimy i doprawiamy papryką wędzoną słodką, a następnie dokładnie mieszamy pesto.

2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wyjmujemy ości. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy z opcją termoobiegu około 10-15 minut.

3. Gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Z obranego ze skórki pomidora wykrawamy gniazdo nasienne i odkładamy, a miąższ kroimy w małe kawałki. Siekamy oliwki.

4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czas gotowania – do 6 minut.

5. Siekamy listki bazylii i posypujemy nimi pokrojone pomidory.

6. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego pesto z rukoli i mieszamy. Dokładamy także pomidory z bazylią oraz oliwki i ponownie mieszamy całość.

Sposób podania:

Tak przygotowany makaron papardelle podajemy z łososiem i dekorujemy listkiem bazylii.

Doradca Smaku
Al dente po włosku oznacza dosłownie „na ząb”. Makarony warto gotować właśnie w ten sposób. Wtedy zachowują one swoją sprężystość i są wyczuwalne „pod zębem”.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat