Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
500 g -
cebula
1 szt -
pomidory suszone w zalewie
8-10 szt -
ząbki czosnku
3 szt -
śmietana 30%
200 ml -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
szpinak świeży
100 g -
parmezan starty
100 g -
makaron penne
250 g -
olej
1 łyżka -
masło
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent).
2. Masło i olej rozpuszczamy na patelni, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę oraz czerwoną paprykę, smażymy kilka minut. Po czym dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na koniec zalewamy mięso śmietanką i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ser i zmniejszamy palnik. Dusimy na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i szpinak. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze (6)