Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Zapiekane penne w sosie śmietanowym, odc. 29

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(83)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Danie dla wszystkich, którzy uwielbiają makaron przygotowywany na różne sposoby. Tym razem pod postacią zapiekanki z "bogatym" sosem na bazie kwaśnej śmietany z pysznymi dodatkami.

Składniki:

Główne składniki

makaron penne 400 gramów
olej z suszonych pomidorów do smażenia
por (biała część) 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
boczniaki 6 sztuk
piersi z kurczaka 200 gramów
cukinia zielona 1/2 sztuki
cukinia żółta 1/2 sztuki
śmietana 12% 5 łyżek
ser gouda 100 gramów
Musztarda pomidorowa Prymat 2 łyżki
pomidorki koktajlowe 4 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat do smaku
bazylia czerwona do dekoracji liście

Porada

Do zahartowania śmietany idealnie sprawdzi się woda z gotującego się makaronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekane penne w sosie śmietanowym, odc. 29

Do przygotowania potrawy będzie Ci potrzebne naczynie żaroodporne 20cm x 20cm.

1. Pora i cukinie dzielimy na pół i kroimy w plastry, czosnek siekamy na cienkie plasterki.

2. Boczniaki i kurczaka kroimy w paski, następnie do kurczaka dodajemy pomidorową musztardę i pozostawiamy na chwilę, by mięso przeszło jej aromatem.

3. Na rozgrzany olej, w którym marynowały się suszone pomidory z ziołami, wrzucamy pora i cukinię, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy boczniaki.

4. Obok warzyw na patelni smażymy około 3 minut mięso kurczaka. Całość doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

5. Zagotowujemy osoloną wodę na makaron penne, który gotujemy al dente.

6. W między czasie warzywa i kurczaka doprawiamy czarnym, mielonym pieprzem.

7. Następnie do śmietany dolewamy jedną chochelkę wody z makaronu, mieszamy i dodajemy śmietanowy sos do warzyw z kurczakiem i makaronu.

8. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

9. Następnie przekładamy makaron z warzywami i sosem do żaroodpornego naczynia.

10. Na górę zapiekanki układamy plasterki sera Gouda.

11. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 10-15 minut.

12. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, polewamy resztą oleju z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.

Sposób podania:

Porcję zapiekanki układamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktajlowe. Dekorujemy świeżymi listkami czerwonej bazylii.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak