odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Zapiekane penne w sosie śmietanowym, odc. 29

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Danie dla wszystkich, którzy uwielbiają makaron przygotowywany na różne sposoby. Tym razem pod postacią zapiekanki z "bogatym" sosem na bazie kwaśnej śmietany z pysznymi dodatkami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • makaron penne

    400 gramów
  • olej z suszonych pomidorów

    do smażenia
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • boczniaki

    6 sztuk
  • piersi z kurczaka

    200 gramów
  • cukinia zielona

    1/2 sztuki
  • cukinia żółta

    1/2 sztuki
  • śmietana 12%

    5 łyżek
  • ser gouda

    100 gramów
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    4 sztuki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    do smaku
  • bazylia czerwona

    do dekoracji liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania potrawy będzie Ci potrzebne naczynie żaroodporne 20cm x 20cm.

1. Pora i cukinie dzielimy na pół i kroimy w plastry, czosnek siekamy na cienkie plasterki.

2. Boczniaki i kurczaka kroimy w paski, następnie do kurczaka dodajemy pomidorową musztardę i pozostawiamy na chwilę, by mięso przeszło jej aromatem.

3. Na rozgrzany olej, w którym marynowały się suszone pomidory z ziołami, wrzucamy pora i cukinię, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy boczniaki.

4. Obok warzyw na patelni smażymy około 3 minut mięso kurczaka. Całość doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

5. Zagotowujemy osoloną wodę na makaron penne, który gotujemy al dente.

6. W między czasie warzywa i kurczaka doprawiamy czarnym, mielonym pieprzem.

7. Następnie do śmietany dolewamy jedną chochelkę wody z makaronu, mieszamy i dodajemy śmietanowy sos do warzyw z kurczakiem i makaronu.

8. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

9. Następnie przekładamy makaron z warzywami i sosem do żaroodpornego naczynia.

10. Na górę zapiekanki układamy plasterki sera Gouda.

11. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 10-15 minut.

12. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, polewamy resztą oleju z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.

Sposób podania:

Porcję zapiekanki układamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktajlowe. Dekorujemy świeżymi listkami czerwonej bazylii.

Smacznego!

Doradca Smaku
Do zahartowania śmietany idealnie sprawdzi się woda z gotującego się makaronu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat