Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie klopsiki z grillowanymi szparagami, DS XIX odc. 25
Szwedzkie klopsiki zna każdy z nas. Teraz możesz przygotować je w swoim domu. Przepis na szwedzkie klopsiki z grillowanymi szparagami sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i rodzinną ucztę.
Przepis na klopsiki szwedzkie z grillowanymi szparagami
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i powoli smażymy. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Do miski wkładamy mięso, a następnie doprawiamy solą i pieprzem białym. Wkładamy cebulę, czosnek i dokładnie mieszamy. Siekamy natkę pietruszki na większe kawałki, wrzucamy do miski i łączymy składniki. W dłoniach formujemy małe kuleczki (klopsiki). Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i czosnek wlewamy olej oraz wrzucamy masło. Wkładamy klopsiki na rozgrzaną patelnię, smażymy. Dokładamy stopniowo klopsiki, aby patelnia nie straciła temperatury. Chwilę podsmażamy klopsiki i przekładamy na talerz. (Klopsiki nie powinny być w pełni wysmażone).
W garnku przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę (w proporcji tyle samo co masła). Podgrzewamy i dokładnie mieszamy rózgą, aby zasmażka się nie spaliła. Podsmażamy 2-3 minuty i wlewamy zimny bulion. Doprawiamy solą, pieprzem białym i mieszamy rózgą. Wkładamy pulpety i wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu.
Odrywamy końcówki szparagów. Na rozgrzanym grillu układamy szparagi i grillujemy z każdej strony. Gotowe szparagi zdejmujemy na talerz, przyprawiamy solą gruboziarnistą PRYMAT, posypujemy pieprzem.
Na talerz nakładamy klopsiki i polewamy sosem. Układamy szparagi i całość dekorujemy bazylią tajską.