Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie klopsiki z grillowanymi szparagami, DS XIX odc. 25

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sprawdź, jak przyrządzić obiad z kilku składników w swoim domu. Przepis na szwedzkie klopsiki już czeka! To przysmak, którym zajadają się Polacy. W połączeniu z grillowanymi szparagami smakuje jeszcze lepiej. Zapraszamy!

Składniki:

KLOPSIKI

mielona wołowina 500 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat ½ łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat ⅓ łyżeczki
natka pietruszki 1 pęczek
masło 4 łyżki
olej 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
bulion wołowy 300 ml
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

SZPARAGI

szparagi 1 pęczek
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat ½ łyżeczki

DO DEKORACJI

bazylia tajska 5 liści

Porada

Jeśli chcesz, aby Twój sos zawsze był klarowny i gładki, pamiętaj o tej zasadzie: do zimnej zasmażki zawsze dodawaj ciepły bulion, a jeśli zasmażka jest ciepła, to bulion dodawaj zimny!

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie klopsiki z grillowanymi szparagami, DS XIX odc. 25

Szwedzkie klopsiki zna każdy z nas. Teraz możesz przygotować je w swoim domu. Przepis na szwedzkie klopsiki z grillowanymi szparagami sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i rodzinną ucztę. 

Przepis na klopsiki szwedzkie z grillowanymi szparagami

1

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i powoli smażymy. Doprawiamy gałką muszkatołową.

2

Do miski wkładamy mięso, a następnie doprawiamy solą i pieprzem białym. Wkładamy cebulę, czosnek i dokładnie mieszamy. Siekamy natkę pietruszki na większe kawałki, wrzucamy do miski i łączymy składniki. W dłoniach formujemy małe kuleczki (klopsiki). Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i czosnek wlewamy olej oraz wrzucamy masło. Wkładamy klopsiki na rozgrzaną patelnię, smażymy. Dokładamy stopniowo klopsiki, aby patelnia nie straciła temperatury. Chwilę podsmażamy klopsiki i przekładamy na talerz. (Klopsiki nie powinny być w pełni wysmażone).

3

W garnku przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę (w proporcji tyle samo co masła). Podgrzewamy i dokładnie mieszamy rózgą, aby zasmażka się nie spaliła. Podsmażamy 2-3 minuty i wlewamy zimny bulion. Doprawiamy solą, pieprzem białym i mieszamy rózgą. Wkładamy pulpety i wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu.

4

Odrywamy końcówki szparagów. Na rozgrzanym grillu układamy szparagi i grillujemy z każdej strony. Gotowe szparagi zdejmujemy na talerz, przyprawiamy solą gruboziarnistą PRYMAT, posypujemy pieprzem.

5

Na talerz nakładamy klopsiki i polewamy sosem. Układamy szparagi i całość dekorujemy bazylią tajską.

Więcej przepisów z wołowiną:

Szarpana wołowina (pulled beef)

Stir fry wołowina w miodzie na warzywach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 20.11.2023 12:16
To jeden z moich ulubionych przepisów Michela Morana!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak