Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    700 g
  • mielona wołowina

    500 g
  • pomidory

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser gruyere

    200 g
  • mleko

    0,5 l
  • masło

    30 g
  • olej

    20 ml
  • liść laurowy

  • tymianek

  • ziele angielskie

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy je zimną woda, solimy, dolewamy trochę mleka i gotujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy na nią czosnek i cebulę. Następnie pomidory dodajemy na patelnię z dwoma listkami laurowymi. Smażąc to na patelni delikatnie rozgniatamy pomidory, doprawiamy tymiankiem.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim. Mięso gotujemy na patelni 5-7 min, aż mięso nie będzie surowe, ale nie rozgotowane.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy robiąc purée. Dodajemy jeszcze masło i odrobinkę mleka i ugniatamy to z ziemniakami. Małe foremki smarujemy masłem. W pierwszych foremkach układamy warstwę ziemniaków.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Następnie układamy warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Na wierzchu układamy jeszcze trochę masła. W drugich foremkach kładziemy warstwę ziemniaków, warstwę mięsa i układamy na samym wierzchu ser gruyere.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni aż ser się roztopi, a przekładaniec będzie gorący.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
Po tym czasie foremki wyciągamy z piekarnika i danie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PannaP

06.04.2014 20:09
Zgadzam się :) danie jest przepyszne! Łatwe przygotowanie, dobrze dobrane składniki i po upieczeniu fajny, wyrazisty smak :)

pyzia

31.03.2014 19:53
Robilam to danie i jest pyszne.. Jest to inne podanie mielonego :) ktore najbardziej smakowalo mojemu narzeczonemu..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat