Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rostbef wołowy

    700 g
  • słonina

    100 g
  • wino białe wytrawne

    60 ml
  • cebula

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

  • masło

  • pieprz biały mielony

  • liść laurowy

    3 liście
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • rosół wołowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Owijamy całe mięso cienkimi plastrami słoniny. Całość owijamy sznurkiem / nicią po to aby słonina została do końca na mięsie. Tak przygotowane mięso doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, na rozgrzana patelnię kładziemy mięso i podsmażamy ok. 8 - 10 minut, z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
Marchew, cebulę, czosnek i seler kroimy w kostkę, warzywa wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy. Całość doprawiamy Pieprzem białym Prymat, dodajemy Liść laurowy Prymat i wino białe. Parujemy wino.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
Po chwili dolewamy wywaru wołowego. Całość dalej smażymy aż warzywa będą miękkie i sos nabierze smaku.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
Po 15 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zdejmujemy sznurek / nić i kroimy w plastry.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
Mięso układamy na talerzu i podajemy z musztardą rosyjską Prymat. A sos podajemy osobno w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat