Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    400 g (lub jagnięcina, lub wołowina)
  • żółty ser

    100 g (starty, może być kozi)
  • mąka pszenna

    50 g
  • wino czerwone

    125 ml
  • masło

    50 g
  • pomidory pelati

    2 puszki
  • cebula

    1/2 szt.
  • olej rzepakowy

    300 ml
  • mleko

    250 ml (3,5%)
  • bakłażan

    1 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • cynamon

  • bazylia

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Do zimnego garnka wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. W misce zgniatamy dłońmi pomidory pelati.
Krok 3 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Sos beszamelowy: do małego rondelka wrzucamy masło i mąkę, dodajemy gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz, sól. Powoli wlewamy mleko. Sos ma mieć konsystencję budyniu.
Krok 4 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Bakłażana kroimy w cienkie plastry wzdłuż lub wszerz. Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Do mięsa w garnku dolewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje, następnie dodajemy pomidory i gotujemy około 40 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Na patelnię wylewamy dużo oleju, na który wrzucamy opłukane i osuszone wcześniej plastry bakłażana i smażymy je na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy bakłażana z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy beszamel, następnie układamy plastry bakłażana, posypujemy startym serem, układamy mięso. Następnie układamy drugą warstwę.
Krok 8 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy musakę, ozdobioną świeżą bazylią.
Doradca Smaku
Bakłażana możecie pokroić wzdłuż w plasterki lub w poprzek na cieniutkie talarki. Krójcie je cienko, ponieważ każdy plasterek będziecie krótko obsmażać na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

joannaa24 04.10.2015 11:38
Wygląda mega smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję przepis
Megi 22.09.2015 08:36
jadłam taką w Grecji, przepyszne danie, dziękuje za przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat