Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    400 g (lub jagnięcina, lub wołowina)
  • żółty ser

    100 g (starty, może być kozi)
  • mąka pszenna

    50 g
  • wino czerwone

    125 ml
  • masło

    50 g
  • pomidory pelati

    2 puszki
  • cebula

    1/2 szt.
  • olej rzepakowy

    300 ml
  • mleko

    250 ml (3,5%)
  • bakłażan

    1 szt.
  • liść laurowy

  • cynamon

  • bazylia

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Do zimnego garnka wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. W misce zgniatamy dłońmi pomidory pelati.
Krok 3 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Sos beszamelowy: do małego rondelka wrzucamy masło i mąkę, dodajemy gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz, sól. Powoli wlewamy mleko. Sos ma mieć konsystencję budyniu.
Krok 4 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Bakłażana kroimy w cienkie plastry wzdłuż lub wszerz. Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Do mięsa w garnku dolewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje, następnie dodajemy pomidory i gotujemy około 40 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Na patelnię wylewamy dużo oleju, na który wrzucamy opłukane i osuszone wcześniej plastry bakłażana i smażymy je na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy bakłażana z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy beszamel, następnie układamy plastry bakłażana, posypujemy startym serem, układamy mięso. Następnie układamy drugą warstwę.
Krok 8 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy musakę, ozdobioną świeżą bazylią.
Doradca Smaku
Bakłażana możecie pokroić wzdłuż w plasterki lub w poprzek na cieniutkie talarki. Krójcie je cienko, ponieważ każdy plasterek będziecie krótko obsmażać na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 04.10.2015 11:38
Wygląda mega smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję przepis
Megi 22.09.2015 08:36
jadłam taką w Grecji, przepyszne danie, dziękuje za przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat