Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Musaka, odc. 11
Kroki postępowania
1
Przygotuj składniki.

2
Do zimnego garnka wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. W misce zgniatamy dłońmi pomidory pelati.

3
Sos beszamelowy: do małego rondelka wrzucamy masło i mąkę, dodajemy gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz, sól. Powoli wlewamy mleko. Sos ma mieć konsystencję budyniu.

4
Bakłażana kroimy w cienkie plastry wzdłuż lub wszerz. Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę.

5
Do mięsa w garnku dolewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje, następnie dodajemy pomidory i gotujemy około 40 minut.

6
Na patelnię wylewamy dużo oleju, na który wrzucamy opłukane i osuszone wcześniej plastry bakłażana i smażymy je na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy bakłażana z nadmiaru tłuszczu.

7
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy beszamel, następnie układamy plastry bakłażana, posypujemy startym serem, układamy mięso. Następnie układamy drugą warstwę.

8
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy musakę, ozdobioną świeżą bazylią.
Podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy musakę, ozdobioną świeżą bazylią.
