Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym

Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Medaliony wołowe

    8x80 g
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    1 opakowanie
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki

Masło

  • masło

    200 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • oregano

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki (zmiażdżone)

Sos

  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • wino czerwone wytrawne

    1 kieliszek
  • rosół wołowy

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka

Sałatka

  • rukola

    1 opakowanie
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwa

  • pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
Na początek przygotowujemy marynatę. Musztardę delikatesową, olej lub oliwę mieszamy z przyprawą gruboziarnistą do steków.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
Wkładamy i obtaczamy w niej mięso, odstawiamy do lodówki do zamarynowania na około godzinę.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
Wszystkie składniki masła dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Tak przygotowane masło zawinąć w folię spożywczą, tworząc wałek. Odstawić do lodówki.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
Przygotowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni po 5 minut z każdej ze stron. Steki przełożyć na deskę, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
Na patelni podsmażyć cebulę (ok. 1 minutę), wlać wino i rosół, dokładnie wymieszać i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Następnie zdejmujemy z ognia patelnię, dodajemy łyżkę masła, energicznie mieszamy i wkładamy steki do sosu na 2-3 minuty.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim steki. Na każdym steku umieścić porcję masła ziołowego, udekorować ziołami i podawać z ulubioną sałatką np. rukolą wymieszaną z czerwoną cebulą, przyprawioną czarnym pieprzem i przyprawą do steków, skropioną kilkoma kroplami oliwy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat