Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stir fry wołowina w miodzie na warzywach

5.0
(64)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sezonowana wołowina, marynowana w miodzie i sosie sojowym z dodatkiem zielonych warzyw - szybkie danie, które zależnie od użytych przypraw znajdzie swojego amatora.

Składniki:

Mięso:

wołowina 30 dag

Marynata do mięsa:

sos sojowy ciemny 100 ml
miód 100 ml
olej sezamowy 20 ml

Warzywa

kapusta pak choi 2 sztuk
brokuły 1 sztuka
kiełki fasoli mung 1 garści
grzyby mun 1 garści
bambus pędy 1 garści
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuka
marchewki 1 sztuka
sos ostrygowy 10 ml
chilli 10 ml
prażony sezam 0.5 dag

Porada

Potrawie możemy nadawać dowolny smak, dodając więcej miodu, czosnek, chilli czy używając gotowych sosów np. tao tao - możliwości jest wiele, dlatego też danie to nie nudzi się ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Stir fry wołowina w miodzie na warzywach

Mięso

1

Pierwszy etap zależy od tego, do jakiego mięsa mamy dostęp - jeżeli mamy możliwość nabyć wołowinę sezonowana (np. rostbef lub polędwicę), będzie to najlepszy wybór.

Dostępność tego typu produktów jest dość duża - świetnie nadają się do tego celu już wcześniej zapakowane steki serwowane w marketach.
Jeżeli nie mamy jednak dostępu do mięsa sezonowanego - polecam kupić polędwicę.

Sos: Mieszamy ciemny sos sojowy z miodem (używam miodu akacjowego o ciemnej barwie) w proporcji 1:1 i łączymy z mięsem.

Mięso kroimy na bardzo cienkie plastry. Długość do 5 cm, wysokość 1-2 cm.

Mieszamy mięso z marynata i jeżeli mamy czas - odstawiamy (można przygotować wcześniej, godzina marynowania nie zaszkodzi).

Krok 1 - Stir fry wołowina w miodzie na warzywach foto
2

Brokuły siekamy na niewielkie kawałki, marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebule w pióra. Od pak choi oddzielamy liście od łodygi pozostawiając jej niewielka ilość
Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie, pozostałe składniki w razie potrzeby siekamy.
Na patelnie (wok) wlewamy olej sezamowy oraz zwykły olej. Nie przesadzajmy z ilością oleju - chodzi o to aby ułatwił on smażenie. Jeżeli czujemy dobrze patelnie wystarczy sam sezamowy.

Po nagrzaniu wrzucamy brokuły, marchewkę i cebule. Mieszając smażymy około 3 minut (na dużym ogniu). Dorzucamy pozostałe składniki oprócz pak choi, polewamy sosem ostrygowym i chilli. Smażymy kolejne 2 minuty. Dorzucamy pak choi, mieszamy zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywka.

Mięso wrzucamy na drugą rozgrzaną patelnią - staramy się, aby nie było zbyt dużo sosu. Smażymy 2 minut na dużym ogniu mieszając, dolewamy resztę sosu i jak tylko złapię temperaturę zdejmujemy z ognia.

Opcjonalnie możemy ugotować makaron (ryżowy, nudle).

Warzywa wykładamy na spod talerza, posypując mięsem i polewając odrobina marynaty.
Jeżeli wybierzemy opcje z makaronem po jego ugotowaniu mieszamy go z warzywami. Całość posypujemy prażonym sezamem.

Smacznego!

Krok 2 - Stir fry wołowina w miodzie na warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak