Szaszłyki z grilla to jedna z ulubionych przekąsek podczas ogrodowych imprez. Sekret ich smaku tkwi w połączeniu mięsa z warzywnymi dodatkami, tak aby tworzyły harmonijną i chrupiącą całość. Są kolorowe, aromatyczne i szybkie do zrobienia. Jak zrobić idealne szaszłyki z grilla?
Przede wszystkim wybierzmy składniki na nasze szaszłyki. Najpopularniejsze z nich są połączeniem jednego rodzaju mięsa z różnorodnymi warzywami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jednym szaszłyku ugrillować kilka rodzajów mięsa i warzywa. To jednak trudniejsze niż się wydaje bo należy wiedzieć jak dobrać je ze sobą pod względem długości grillowania.
Na szaszłyki nadaje się każdy produkt, który grillujemy w standardowy sposób. Mogą to być zarówno delikatne owoce morza, ryby, warzywa, grzyby jak i wołowina, drób, wieprzowina czy baranina. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby smak szaszłyków z grilla urozmaicić także owocami. To jednak nie wszystko bowiem do szaszłyków możecie również użyć sera, np. halloumi
Składniki naszych szaszłyków, należy przed nabiciem na patyczki odpowiednio wcześnie zamarynować, aby zdążyły nabrać smaku, aromatu oraz kruchości.
Kiedy przystępujemy do krojenia składników, pamiętajmy, aby ich kawałki były mniej więcej takiej samej wielkości. Nie za duże, ale też nie za małe, bo mięso i warzywa pod wpływem gorącej temperatury się kurczą.
Nie grillujcie szaszłyków bezpośrednio na ruszcie. Jeżeli któryś z kawałków mięsa rozpadłby się w trakcie grillowania, dzięki aluminiowej tacce unikniecie przykrego zapachu spalenizny.
Szaszłyki należy równomiernie opiekać z każdej strony na średnim ogniu. Dzięki temu mięso nie będzie spalone zewnątrz, ani surowe w środku.
Szaszłyki podawajcie z ulubionymi sosami i sałatkami.
Smacznego!