Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe marynowane po tajsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 20 dkg
sos sojowy 1/4 szklanki
melasa 2 łyżki
olej 2-3 łyżki
imbir 1 łyżka startego
sok z limetki 2-3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sos ostrygowy 2 łyżki
sambal oelek
papryka zielona 1 sztuka
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe marynowane po tajsku

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.

Przygotowujemy marynatę.
W moździerzu rozcieramy czosnek z imbirem, olejem, curry i kardamonem. Dodajemy melasę (można ją zastąpić brązowym cukrem), sok z limetki i sos sojowy. Marynatę można nieco podkręcić dodając sos ostrygowy i sambal oelek (można zastąpić świeżą ostrą papryczką). Dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy pokrojone mięso. Warto pobrudzić ręce i przez około minutę pougniatać mięso w marynacie. Ostawiamy na około 30 minut.


Pieczarki w zależności od rozmiaru - kroimy w ćwiartki lub zostawiamy w całości.Paprykę kroimy proporcjonalnie do wielkości mięsa i pieczarek.

Na szpadki nadziewamy po kolei mięso, paprykę i pieczarki. Grillujemy przez około 5 minut z każdej strony. Można też upiec szaszłyki w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 11.07.2013 19:31
Uwielbiam tajskie smaczki
adelajda 11.07.2013 06:34
lubię szaszłyki
SylwiaMagdaSabin 10.07.2013 22:03
coś dla mnie mniam
angelika14 10.07.2013 21:50
bardzo fajnie przyprawione szaszłyki
Piotr-21 10.07.2013 21:41
pyszne jedzenie
Barbara/zuza22_85 10.07.2013 21:28
bardzo smaczne
iwi 10.07.2013 21:12
Niebanalne danie
Anna133 10.07.2013 20:48
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak