Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe marynowane po tajsku
Przygotowujemy marynatę.
W moździerzu rozcieramy czosnek z imbirem, olejem, curry i kardamonem. Dodajemy melasę (można ją zastąpić brązowym cukrem), sok z limetki i sos sojowy. Marynatę można nieco podkręcić dodając sos ostrygowy i sambal oelek (można zastąpić świeżą ostrą papryczką). Dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy pokrojone mięso. Warto pobrudzić ręce i przez około minutę pougniatać mięso w marynacie. Ostawiamy na około 30 minut.
Pieczarki w zależności od rozmiaru - kroimy w ćwiartki lub zostawiamy w całości.Paprykę kroimy proporcjonalnie do wielkości mięsa i pieczarek.
Na szpadki nadziewamy po kolei mięso, paprykę i pieczarki. Grillujemy przez około 5 minut z każdej strony. Można też upiec szaszłyki w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.