Świąteczny tort makowy z kremem kawowym .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mak

    350 g
  • jajko

    11 sztuk
  • cukier puder

    350 g
  • miód pszczeli

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • MASA KAWOWA;

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier puder

    280 g
  • masło śmietankowe

    2 kostki
  • espresso

    1 sztuka
  • spirytu

    1 kieliszek
  • margaryna

    3/4 kostki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    85 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy (kilka kropel aromatu waniliowego lub innego, wedle własnego gustu). Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec 40 minut w temperaturze 180C w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.

Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie aksamitny i puszysty krem. Masło i margarynę utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zwarzył.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.02.2019 10:58
W składnikach zabrakło bułki, pewnie chodzi o bułkę tartą, tylko ile ? Robię podobne ciasto i na 5 jajek daję 2 łyżki tartej bułki, a tutaj aż 11 jajek, to bardzo dużo.....
mirosława4 02.12.2016 08:01
rewelacyjny warty wypróbowania
[email protected] 01.12.2016 15:47
Bardzo apetyczne
agnieszka214 30.11.2016 23:35
Uwielbiam ciasta z makiem
bietka 30.11.2016 21:51
smaczny torcik : )
Kuba111 14.12.2014 19:01
Taki tort robię od lat.... porada specjalna pod warstwę kremu kawowego trzeba koniecznie dać cienką warstwę powideł śliwkowych(tylko żeby nie były za słodkie : D). I może techniczna. ja na przykład mam specjalnie na tą okazję dwie formy i piekę równoczesne dwa cieńsze placki tortowe.
Rycerz 27.12.2013 23:38
Tak pysznie wygląda, że muszę sam wypróbować.
Róża1 08.12.2013 22:11
pierwsza klasa ciasto !!! , a jak ładnie podane.
Piotr24 08.12.2013 11:15
wygląda smakowicie
Anonimowy 06.12.2013 22:01
składniki masy kawowej-nie ma podanej margaryny a w opisie przygotowania masy jest masło i margaryna!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat