Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny tort makowy z kremem kawowym .*.

5.0
(46)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

mak 350 gramów
jajko 11 sztuk
cukier puder 350 gramów
miód pszczeli 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa kawowa:

jajko 4 sztuki
cukier puder 280 gramów
masło 2 kostki
espresso 1 sztuka
spirytus 50 mililitrów
margaryna 3/4 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat 85 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny tort makowy z kremem kawowym .*.

Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy (kilka kropel aromatu waniliowego lub innego, wedle własnego gustu). Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.

Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie aksamitny i puszysty krem. Masło i margarynę utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zwarzył.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia 22.12.2023 16:39
Jak można publikować taki przepis, składniki co innego a wykonanie. co innego. I jeszcze piszą że sprawdzone. Nie ma kto w Prymacie sprawdzić przepisu?
ben-ka 28.02.2019 10:58
W składnikach zabrakło bułki, pewnie chodzi o bułkę tartą, tylko ile ? Robię podobne ciasto i na 5 jajek daję 2 łyżki tartej bułki, a tutaj aż 11 jajek, to bardzo dużo.....
mirosława4 02.12.2016 08:01
rewelacyjny warty wypróbowania
edytazaw89@wp 01.12.2016 15:47
Bardzo apetyczne
agnieszka214 30.11.2016 23:35
Uwielbiam ciasta z makiem
bietka 30.11.2016 21:51
smaczny torcik : )
Kuba111
Kuba111 14.12.2014 19:01
Taki tort robię od lat.... porada specjalna pod warstwę kremu kawowego trzeba koniecznie dać cienką warstwę powideł śliwkowych(tylko żeby nie były za słodkie : D). I może techniczna. ja na przykład mam specjalnie na tą okazję dwie formy i piekę równoczesne dwa cieńsze placki tortowe.
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 23:38
Tak pysznie wygląda, że muszę sam wypróbować.
Róża1 08.12.2013 22:11
pierwsza klasa ciasto !!! , a jak ładnie podane.
Piotr24 08.12.2013 11:15
wygląda smakowicie
06.12.2013 22:01
składniki masy kawowej-nie ma podanej margaryny a w opisie przygotowania masy jest masło i margaryna!!!!!!
06.12.2013 21:58
w składnikach nie ma margaryny,a w opisie przygotowania masy kawowej jest podane masło i margarynę utrzeć.
waniliowapanienka 28.05.2013 13:39
wyśmienity przepis :)
Małgorzata9 17.05.2013 13:32
fajne ciacho
Iwona32 26.04.2013 08:59
ciastko przepyszne...
agnieszkalider 29.01.2013 09:04
rewelacyjny przepis
Kulinarna Ja 28.01.2013 21:50
mmm boskie ciacho!
Joanna23 28.01.2013 09:44
wygląda apetycznie
Justyna223 22.01.2013 06:47
wygląda bosko
Hanna10 16.01.2013 12:04
bardzo lubię :)
Malinka 03.01.2013 12:27
Wygląda bardzo apetycznie!
polly66 28.12.2012 09:40
wygląda bosko, ale proporcje trochę zastanawiające
kala9287 22.12.2012 21:17
super przepis
Anna133 19.12.2012 18:07
aha a ciasto niby na tortownicę , a jets w kwadracie na fotce , nie wiem czy to jest wystarczjąca ilosć ciasta by mieć 3 części ?
Anna133 19.12.2012 18:05
a ja jestem ciekawa czy się to da napewno przekroić czy trzeba upiec 3 ciasta osobno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak