Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mak
350 gramów -
jajko
11 sztuk -
cukier puder
350 gramów -
miód pszczeli
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Masa kawowa:
-
jajko
4 sztuki -
cukier puder
280 gramów -
masło
2 kostki -
espresso
1 sztuka -
spirytus
50 mililitrów -
margaryna
3/4 kostki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
85 gramów
Przepis i sposób przygotowania Świąteczny tort makowy z kremem kawowym .*.
Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy (kilka kropel aromatu waniliowego lub innego, wedle własnego gustu). Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.
Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie aksamitny i puszysty krem. Masło i margarynę utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zwarzył.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze (34)
Załaduj więcej komentarzy (24)