Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową .*.

Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbki z kurczaka

    350 g
  • masło

    115 g
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • brandy

  • sól

  • pieprz zielony

  • galaretka

  • wywar drobiowy

    500 ml
  • nalewka malinowa

    100 ml
  • konfitura malinowa

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • żelatyna

  • wędzonka

    1 plaster
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wątróbki opłukać, odkroić tłuszcz i drobno pokroić. Na dużej patelni stopić połowę masła, dodać posiekaną wędzonkę, szalotkę i czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać wątróbki i delikatnie smażyć przez kolejne 5 minut, po czym dodać odrobinę brandy, posiekaną natkę, sól i pieprz. Całość dusić 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Mus nałożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Stopić pozostałe masło i dokładnie zalać powierzchnię każdej porcji. Gotowy mus wstawić do lodówki.
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku, dodać namoczoną żelatynę i rozpuścić. Galaretkę wlać do formy, a po zastygnięciu pokroić w kostkę.
Pasztet delikatnie wyjąć z formy, pokroić w plastry i obtoczyć w zielonym pieprzu. Podawać z galaretką malinową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

27.12.2016 17:01
Fajne smaki

Anna Jeziorna

03.12.2016 00:00
coś nowego, niebanalne połączenie, czas spróbować :)

Rycerz

28.12.2013 18:25
Ciekawe połączenie.

Babciagramolka

07.12.2013 01:34
Pomysł ekstra- do zapamiętania

Gabi44

06.12.2013 18:12
Bardzo ciekawe smakowo i piękne.

Noruas

06.12.2013 17:25
bardzo apetycznie wykonane i sfotografowane!

Christopher

06.12.2013 17:09
Wyrafinowany dobór smaków i kolorystyki świątecznej.

Niki22

06.12.2013 15:26
jak dla mnie poprostu boskie :P

migotka28

06.12.2013 15:02
wygląda jak jakieś pyszne ciacho:)

kasienka23

06.12.2013 14:58
wspaniałe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat