Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową .*.

Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbki z kurczaka

    350 g
  • masło

    115 g
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • brandy

  • sól

  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

  • galaretka

  • wywar drobiowy

    500 ml
  • nalewka malinowa

    100 ml
  • konfitura malinowa

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • wędzonka

    1 plaster
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową .*.

Wątróbki opłukać, odkroić tłuszcz i drobno pokroić. Na dużej patelni stopić połowę masła, dodać posiekaną wędzonkę, szalotkę i czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać wątróbki i delikatnie smażyć przez kolejne 5 minut, po czym dodać odrobinę brandy, posiekaną natkę, sól i pieprz. Całość dusić 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Mus nałożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Stopić pozostałe masło i dokładnie zalać powierzchnię każdej porcji. Gotowy mus wstawić do lodówki.
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku, dodać namoczoną żelatynę i rozpuścić. Galaretkę wlać do formy, a po zastygnięciu pokroić w kostkę.
Pasztet delikatnie wyjąć z formy, pokroić w plastry i obtoczyć w zielonym pieprzu. Podawać z galaretką malinową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

IZABELA29 27.12.2016 17:01
Fajne smaki
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 03.12.2016 00:00
coś nowego, niebanalne połączenie, czas spróbować :)
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 18:25
Ciekawe połączenie.
Babciagramolka 07.12.2013 01:34
Pomysł ekstra- do zapamiętania
Gabi44 06.12.2013 18:12
Bardzo ciekawe smakowo i piękne.
Noruas 06.12.2013 17:25
bardzo apetycznie wykonane i sfotografowane!
Christopher 06.12.2013 17:09
Wyrafinowany dobór smaków i kolorystyki świątecznej.
Niki22 06.12.2013 15:26
jak dla mnie poprostu boskie :P
migotka28 06.12.2013 15:02
wygląda jak jakieś pyszne ciacho:)
kasienka23 06.12.2013 14:58
wspaniałe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat