Mocno korzenne pierniczki .*.

Mocno korzenne pierniczki .*.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jak zrobić pierniczki korzenne? Przepis na pierniczki jest bardzo prosty i z jednej porcji przygotujecie górę mocno korzennych ciasteczek! Już gotowe udekorujcie według własnej inwencji twórczej i zaangażujcie do tego najmłodszych! Przygotowywane pierniczki korzenne będą nie tylko wspaniale smakować, ale również wyglądać! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • masło

    120 g
  • cukier

    100 g
  • miód

    200 g
  • mąka pszenna

    400 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mocno korzenne pierniczki .*.

Przed rozpoczęciem przygotowywania mocno korzennych pierniczków, pamiętajcie o kilku podstawowych kwestiach:

- po wyjęciu z piekarnika pierniczki korzenne będą kruche, ale po czasie stwardnieją. Co zrobić, aby stały się miękkie? Przede wszystkim dajcie im czas, a jeśli przygotowujecie je na ostatnią chwilę - koniecznie przesypcie pierniczki korzenne do puszki lub dużego słoja i dodajcie do niego ćwiartki jabłka, skórkę pomarańczową lub obierki jabłka. Wtedy pierniczki korzenne wchłoną wilgoć z owoców, dzięki czemu stanął będą miękkie. 

- smak i aromat mocno korzennych pierniczków możecie uzyskać poprzez dodatek cynamonu, szczypty gałki muszkatołowej, czy kardamonu, ale warto sięgnąć po mieszankę przypraw, która zawiera je wszystkie. Świetnie sprawdzi się tutaj Przyprawa do piernika Prymat. 

Pierniczki korzenne przepis:

1. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać mąkę, miód, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.

2. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

3. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Piec 7-9 minut w temperaturze 180 stopni C, aż ładnie się zrumienią.

4. Pierniczki można polać lukrem lub masą czekoladową.

Jak sami widzicie, przepis na kruche pierniczki korzenne jest bardzo prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przepyszne korzenne pierniczki były gotowe. Jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne słodkości - koniecznie sprawdźcie je w serwisie >> DORADCA SMAKU <<

Doradca Smaku
Aby zrobić lukier, musisz utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym na gładką masę. Jeśli chcesz, aby uzyskał kolor różowy, dodaj do lukru kilka kropel sosu malinowego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 28.11.2017 23:14
Apetyczne i kuszące pierniczki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat