Przepis i sposób przygotowania na: Mocno korzenne pierniczki .*.
Przed rozpoczęciem przygotowywania mocno korzennych pierniczków, pamiętajcie o kilku podstawowych kwestiach:
- po wyjęciu z piekarnika pierniczki korzenne będą kruche, ale po czasie stwardnieją. Co zrobić, aby stały się miękkie? Przede wszystkim dajcie im czas, a jeśli przygotowujecie je na ostatnią chwilę - koniecznie przesypcie pierniczki korzenne do puszki lub dużego słoja i dodajcie do niego ćwiartki jabłka, skórkę pomarańczową lub obierki jabłka. Wtedy pierniczki korzenne wchłoną wilgoć z owoców, dzięki czemu stanął będą miękkie.
- smak i aromat mocno korzennych pierniczków możecie uzyskać poprzez dodatek cynamonu, szczypty gałki muszkatołowej, czy kardamonu, ale warto sięgnąć po mieszankę przypraw, która zawiera je wszystkie. Świetnie sprawdzi się tutaj Przyprawa do piernika Prymat.
Pierniczki korzenne przepis:
1. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać mąkę, miód, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.
2. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
3. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Piec 7-9 minut w temperaturze 180 stopni C, aż ładnie się zrumienią.
4. Pierniczki można polać lukrem lub masą czekoladową.