Sushi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    1woreczek
  • ocet ryżowy

  • nori

    1szt
  • wasabi

    1łyżka
  • imbir w zalewie

    cienko pokroiony
  • sos sojowy

  • sól do smaku

  • pieprz

  • łosoś wędzony

  • tuńczyk kawałki w oleju

  • awokado

  • ananas

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem) ja niestety tuńczyka muszę użyć z puszki.
1. Gotujemy ryż :Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Sos do ryżu: Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (NIE GOTUJEMY!!!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
NIGIRI Z ŁOSOSIEM Rybę na nigiri tniemy na paski o wielkości 2x5cm i maksymalnie 0,5cm grubości. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę. (MI WYSZŁO OKOŁO 5 SZT).
MAKI Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei, uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki ryż imbir łososia lub tuńczyka ananas czy awokado wedle uznania. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów.
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
NatalkaC 16.03.2015 16:07
nie tak równo wybrałam najładniejsze ;D
Adamorek 14.03.2015 16:57
gratuluję, równo wyszło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat