Kolacja: Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli

Kolacja: Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 2 | Kolacja

 

Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli. Podstawa ma znaczenie, nawet w przypadku zwykłych kanapek. Staraj się wybierać pieczywo pełnoziarniste, żytnie oraz razowe. Najlepszym będzie to przygotowane z zakwasu, proces ten wydłuża świeżość pieczywa, nadaje mu niepowtarzalny smak oraz zwiększa przyswajalność składników odżywczych.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    84 g (3 plastry)
  • pomidor

    1 szt. (ok. 160 g)
  • cebula czerwona

    37 g (ok. 1/3 szt.)
  • sok z cytryny

    9 ml (1 łyżka)
  • świeża natka pietruszki

    2 g (1 łyżka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • chleb razowo-żytni

    2 kromki (ok. 104 g)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kolacja: Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli

1. Pomidora sparz i obierz ze skórki.

2. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.

3. Pomidora, obraną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do awokado.

4. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki.

5. Pieczywo posmaruj pastą.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat