Surówka z marchwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    3 szt. (średnie)
  • imbir starty

    2 cm (świeży)
  • cytryna

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • ziarna sezamu

    1 łyżka (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki o długości 8 - 10 cm. Można krojenie zastąpić struganiem cieniutkich paseczków obieraczką do warzyw. Takie cieniutki plasterki szybciej połączą się z sosem.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
3. Świeży imbir zetrzeć na tarce.
4. Z cytryny wycisnąć sok.
5.. Miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej dokładnie wymieszać.
6.. Sosem polać pokrojoną marchewkę połączoną z imbirem i czosnkiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut by połączyła się z sosem.
7. Surówkę można posypać prażonym sezamem.
Kuchcik gotuje
Surówka z marchwi najlepiej smakuje ze świeżym imbirem, jeśli go nie mamy, to śmiało można dodać mielony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 04.01.2017 15:18
Genialne połączenie smaków! Smakuje mi!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat