Przepis i sposób przygotowania na: Steki wołowe
Jak zrobić steka wołowego?
Przepis na steki wołowe nie jest zbytnio skomplikowany. Wystarczy jedynie przygotować mięso: umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie doprawić. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o solenie steków przed smażeniem, są różne szkoły. Jeśli jednak zdecydujesz się to zrobić, posól mięso tuż przed wrzuceniem go na ruszt/patelnię. Warto wówczas wybrać sól gruboziarnistą. Pamiętajcie również o czasie smażenia steków wołowych. Jest on o tyle ważny, jeśli zależy Wam bardzo na właściwym stopniu miękkości mięsa. Sprawdźcie, jak zrobić steka wołowego:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić 3-4 cm. plastry. Każdy plaster nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć pieprzem i solą.
2. Patelnię dobrze rozgrzać (u mnie grillowa), by była gorąca, położyć steki. Smażyć po 3 min. z każdej strony. Zdjąć z patelni, odłożyć steki na 5 min. by odpoczęły. Jeśli wolimy bardziej wysmażone steki należy wydłużyć czas smażenia o 2 min.
3. Przed podaniem mięso oprószyć sola oraz położyć wiórki masła.