Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rozmaryn Prymat

  • przyprawa do wołowiny

  • udziec wołowy

    800 g
  • jaja

    2 szt.
  • mąka pszenna

    400 g
  • grzyby suszone

    40 g
  • cebula

    1 szt.
  • wino czerwone

    150 ml
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • Sos pieczeniowy ciemny

  • olej słonecznikowy

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
Wołowinę kroimy na 3 duże kawałki, posypujemy przyprawą do wołowiny, polewamy olejem słonecznikowym (2-3 łyżki). Mięso smażymy dokładnie z każdej strony w wysokiej temperaturze. Do smażenia mięsa nie używany dodatkowego tłuszczu.
Krok 2 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i również kroimy. Do drugiego garnka (najlepiej głębokiego) wlewamy odrobinę oleju i smażymy na niej cebulę i czosnek. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy namoczone wcześniej grzyby.
Krok 3 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
Garnek po smażeniu mięsa zalewamy czerwonym winem i doprowadzamy do wrzenia. Dzięki temu wino „zbierze” z patelni wszystkie smaki po smażeniu mięsa. Wino dolewamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 4 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
W międzyczasie przygotowujemy kluski kładzione: mąkę pszenną łączymy z jajkami, dodajemy trochę wody (dla konsystencji), sól oraz szczyptę roztartego w dłoni rozmarynu. Masę dokładnie mieszamy. Kluski formujemy „odcinając” je łyżką i kładąc bezpośrednio do garnka z wrzącą osoloną wodą, od czasu do czasu mieszając. Od momentu gdy kluski wypłyną gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Ugotowane kluski przekładamy na talerz. Możemy je skropić odrobiną oleju, aby się nie skleiły. Mięso wyjmujemy z garnka.
Krok 5 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
Przygotowujemy sos: sos pieczeniowy ciemny łączymy z niewielką ilością wody. Jeżeli chcemy, żeby sos był rzadszy dodajemy większą ilość wody. Sos dodajemy do wywaru z gotowania mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie blendujemy całość bezpośrednio w garnku na gładką masę. Dodajemy musztardę rosyjską i musztardę francuską, dokładnie mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
Wołowinę kroimy w plastry i wkładamy z powrotem do garnka, gotujemy jeszcze około 5 minut. Wołowinę podajemy z kluskami kładzionymi i aromatycznym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat