odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • antrykot wołowy

    2 steki (1 cm grubości)
  • masło

    50 g
  • rzodkiewka

    3-4 sztuki
  • sałata masłowa

    kilka listków
  • olej rzepakowy

Purée z ciecierzycy

  • ciecierzyca

    200 g
  • cytryna

    1/2
  • serek mascarpone

    1 łyżka

Sałatka z ciecierzycy

  • ciecierzyca

    200 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku

  • tymianek Prymat

  • rozmaryn Prymat

  • przyprawa do potraw

    z fasoli
  • chili pieprz cayenne

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
Steki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na chwilę. Deskę do krojenia posypujemy tymiankiem, kolorowym pieprzem oraz rozmarynem. W tak przygotowanych przyprawach obtaczamy steki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
Purée z ciecierzycy: połowę ciecierzycy przesypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy odrobinę oleju, Przyprawę do dań z fasoli, chili pieprz cayenne oraz sok z ½ cytryny. Całość rozdrabniamy na gładką masę za pomocą blendera. Następnie wlewamy odrobinę wody mineralnej i mieszamy do osiągnięcia konsystencji kremu. Na koniec dodajemy mascarpone.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
Sałatka z ciecierzycy: do pozostałej ciecierzycy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól morską, kolorowy pieprz oraz odrobinę oleju.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki z zimną wodą.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
Steki smażymy po ok. 1 min z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia na steki układamy kawałki masła. Gotowe steki przekładamy na deskę, aby odpoczęły i solimy.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
Steki kroimy w paski, układamy na purée z ciecierzycy, podajemy z rzodkiewką, porwaną sałatą masłową i sałatką z ciecierzycy. Na koniec polewany sosem z patelni powstałym w czasie smażenia steków.
Doradca Smaku
Opcjonalnie można użyć oleju arachidowo-rzepakowego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.09.2016 14:06
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat