Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe
Bitki wołowe to przepis na wykorzystanie mięsa wołowego do pysznego obiadu dla całej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam 0,5 kg wołowiny, ale jeśli chcecie przygotować danie na co najmniej dwa dni lub dla większej liczby ludzi - spokojnie zwiększcie tę porcję i proporcjonalnie dodajcie więcej wody do sosu. To właśnie dodatek wody i mąki zagęści lekko bitki w sosie własnym. Pamiętajcie, by po dodaniu mieszaniny wody z mąkami, chwilę podgotować danie, by mąka nie był surowa. Dokładny przepis na bitki wołowe znajdziecie w opisie poniżej:
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe np. udziec, dzielimy na porcje, delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozmaryn, lubczyk oraz mielony kminek i dusimy całość na małym ogniu.
Mąkę pszenną delikatnie rumienimy i wraz z mąką ziemniaczaną zagęszczamy sos*.
* Część sosu nalewamy do szklanki, dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy trzepaczką. Powstałą gęstą masę dodajemy do garnka.
Bitki wołowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie są to: kasza gryczana oraz jogurtowa surówka z marchewką.
Życzę smacznego! :)