Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mięso wołowe
-
cebula biała
1 duża szt. -
olej rzepakowy do smażenia
-
czosnek
1 ząbek -
mąka pszenna
2 łyżeczki -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
PRZYPRAWY
-
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka -
Kminek mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
sól
-
pieprz
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Przepis i sposób przygotowania Bitki wołowe
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe np. udziec, dzielimy na porcje, delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozmaryn, lubczyk oraz mielony kminek i dusimy całość na małym ogniu.


Mąkę pszenną delikatnie rumienimy i wraz z mąką ziemniaczaną zagęszczamy sos*.
* Część sosu nalewamy do szklanki, dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy trzepaczką. Powstałą gęstą masę dodajemy do garnka.
Bitki wołowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie są to: kasza gryczana oraz jogurtowa surówka z marchewką.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (5)