Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Bitki wołowe to pyszny przepis na domowy obiad! Z dodatkiem ulubionej kaszy i surówki, a także sosem własnym, zawsze smakują wyśmienicie! Takie bitki wołowe w sosie własnym pokochają wszyscy, którzy tylko ich spróbują. Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakują!

Składniki:

Lista składników

mięso wołowe 0,5 kg
cebula biała 1 sztuka
olej rzepakowy do smażenia
czosnek 1 ząbek
mąka pszenna 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

PRZYPRAWY

Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/3 łyżeczki
sól
pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe

Bitki wołowe to przepis na wykorzystanie mięsa wołowego do pysznego obiadu dla całej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam 0,5 kg wołowiny, ale jeśli chcecie przygotować danie na co najmniej dwa dni lub dla większej liczby ludzi - spokojnie zwiększcie tę porcję i proporcjonalnie dodajcie więcej wody do sosu. To właśnie dodatek wody i mąki zagęści lekko bitki w sosie własnym. Pamiętajcie, by po dodaniu mieszaniny wody z mąkami, chwilę podgotować danie, by mąka nie był surowa. Dokładny przepis na bitki wołowe znajdziecie w opisie poniżej:

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne i delikatne bitki wołowe, otulone aromatycznym sosem z wyczuwalną nutką lubczyku i rozmarynu.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe np. udziec, dzielimy na porcje, delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozmaryn, lubczyk oraz mielony kminek i dusimy całość na małym ogniu.
Krok 1 - Bitki wołowe foto
2
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, a następnie przekładamy do duszącej się wołowiny wraz z przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym ząbkiem czosnku. Całość dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości przez mięso (około 2 godziny i 20 minut).
Krok 2 - Bitki wołowe foto
3
Na sam koniec sos doprawiamy solą i pieprzem (czarnym oraz cayenne).

Mąkę pszenną delikatnie rumienimy i wraz z mąką ziemniaczaną zagęszczamy sos*.

* Część sosu nalewamy do szklanki, dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy trzepaczką. Powstałą gęstą masę dodajemy do garnka.

Bitki wołowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie są to: kasza gryczana oraz jogurtowa surówka z marchewką.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Bitki wołowe foto

Bitki wołowe to danie, które może zachwycić smakiem i aromatem, dlatego często serwowane jest na specjalne okazje. Można podawać je z różnorodnymi składnikami w zależności od preferencji. Pasują do ziemniaczanego puree, kaszy gryczanej czy jęczmiennej i komponują się z różnego rodzaju sałatkami. Koniecznie wypróbujcie przepis na bitki wołowe.

Sprawdźcie również przepisy na inne dania z wołowiną: 

Grillowana wołowina z suszonymi pomidorami 

Kotlety wołowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.05.2015 10:09
smaczne mięsko w smacznym sosie
Maridka19 18.05.2015 07:56
Bardzo smaczne są :)
olkaaa 18.05.2015 07:51
też takie robię
Anna169Hosz 17.05.2015 23:08
Smaczny obiadek!
Łukasz15 17.05.2015 22:26
Bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak