odc. 56 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    500 g
  • porto

    50 ml
  • cukinia

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

  • szalotka

    4 szt.
  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny ziarnisty

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • musztarda sarepska

  • oliwa

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Obsmażamy polędwicę z każdej strony prze ok. 4-5 min. Po obsmażeniu przekładamy polędwicę do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 17 minut. Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na czystą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku papryką słodką.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
Pieprz czarny ziarnisty rozdrabiamy w moździerzu. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej posiekane w piórka szalotki. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki, dodajemy je do szalotki i doprawiamy do smaku rozdrobnionym pieprzem czarnym. Następnie wlewamy porto i czekamy aż alkohol odparuje. Na końcu dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
Polędwicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 6-7 minut, żeby „odpoczęło” i puściło krew. Po tym czasie ponownie wkładamy polędwicę do piekarnika, aby się zagrzała (na ok. 4 minuty). W międzyczasie podgrzewamy też cukinię przed podaniem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
Polędwicę kroimy w grubsze plastry i układamy na talerzach. Dekorujemy przesmażoną cukinią i polewamy sosem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
Mięso podajemy z musztardą sarepską.
Doradca Smaku
Smażąc cukinię na patelni zwróćmy uwagę na to, aby nie przekroczyć 3 minut. Chcemy, aby cukinia była lekko chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bartek Klucha 27.04.2015 12:06
Wypróbuję sam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat