Grillowane steki z marchewkowymi frytkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wołowa

    4 steki
  • marchew

    1 kg
  • oliwa

  • ocet ziołowy

  • Czosnek suszony Prymat

  • cynamon

  • tymianek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Dip czosnkowy

  • czosnek

    2 ząbki
  • majonez

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki obrać, pokroić na słupki.

W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z małą ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek.

Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut.

Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut.

W międzyczasie gdy oprószymy marchewki cynamonem przygotować steki.

Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażać z każdej strony wedle preferencji co do wysmażenia.

Usmażone odstawić na chwilę by „odpoczęły”.

Podawać z frytkami i dipem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 30.07.2015 14:30
SUPER FRYTKI!
Megi 24.07.2015 12:32
uwielbiam steki, i te frytki..zdrowa alternatywa:)
mysza620 28.06.2015 12:19
marchewkowe frytki ? nie jadlam
Kolorowa 25.06.2015 15:37
fajny przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat