Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
polędwica wołowa
4 steki -
marchew
1 kg -
oliwa
-
ocet ziołowy
-
Czosnek suszony Prymat
-
cynamon
-
tymianek
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Dip czosnkowy
-
czosnek
2 ząbki -
majonez
3 łyżki -
jogurt naturalny
1 sztuka
Sposób przygotowania
Marchewki obrać, pokroić na słupki.
W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z małą ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek.
Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut.
Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut.
W międzyczasie gdy oprószymy marchewki cynamonem przygotować steki.
Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażać z każdej strony wedle preferencji co do wysmażenia.
Usmażone odstawić na chwilę by „odpoczęły”.
Podawać z frytkami i dipem czosnkowym.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się