Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Burgery

5.0
(54)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Do przygotowania 6 bułek

drożdże suche 6 g
masło 60 g
cukier 4 łyżeczki
mleko 140 ml
woda 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mąka pszenna 400 g
jajko 1 szt.
jajko
sezam 1 łyżka

Do przygotowania 2 burgerów potrzebujemy:

bułka 2 szt.
wołowina 250 g
woda 15 ml
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki

majonez 2 łyżki
domowy ketchup 2 łyżki
cebula czerwona 1/3 szt.
pomidor 2 plasterki
ogórek kiszony 1 szt.
sałata 2 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery

Bułki:
Do głębokiej miski włóż suszone drożdże, cukier, roztopione masło, mleko wodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę i wbij 1 jajko. Wszystko dobrze zagnieć przez około 10 minut. Ciasto nie powinno się lepić do rąk ani do stolnicy.
Jeżeli jest inaczej dodaj trochę mąki. Wyrobione ciasto podziel na 6 równych części i uformuj z nich kuleczki. Przykryj suchą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie posmaruj bułeczki jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Po upieczeniu wyciągnij bułki do koszyczka i poczekaj aż ostygną.

Burgery:
Do zmielonej wołowiny dodaj 15 ml wody, szczyptę ostrej papryki i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj 2 burgery tej samej wielkości. Mięso smaż na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Kiedy burgery są już gotowe dopraw je solą morską i odstaw na 2 minuty żeby odpoczęły. W między czasie przygotuj całą resztę. Jeżeli zrobiłeś bułki dużo wcześniej przekrój je na pół i podgrzej w piekarniku. Na ciepłe bułeczki nałóż majonez, domowy ketchup i twoje ulubione dodatki. Ja użyję czerwonej cebuli, pomidorka, sałaty i ogórków kiszonych. Na samą górę ułóż usmażonego burgera i gotowe.

Przepis przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 17.03.2017 21:29
super trafia do mojej księgi
Aleksandra/Olcia 17.03.2017 18:09
100% domowe! super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak