Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    550 g
  • boczek wędzony

    6 plastrów
  • cebula

    2 sztuki
  • ogórek kiszony

    3 sztuki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    700ml+300ml
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Grill przyprawa pikantna Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1,5 rozmarynowa
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
Krok 2 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Na każdy kładziemy plaster boczku, kawałek cebuli i pół ogórka kiszonego.
Krok 3 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Zawijamy roladkę, można sobie pomóc i obwiązać nitką.
Krok 4 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z obu stron, zaczynając od strony na której znajduje się łącznie. Robimy to do przypalenia każdej roladki, ale nie zwęglenia :)
Krok 5 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Następnie mięso przykładamy do garnka, a na patelnię wlewamy 700ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i zlewamy tę wodę do garnka z mięsem.
Krok 6 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oliwie na tej samej patelni co mięso. Dodajemy sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i Kucharek. Gdy cebula będzie już podsmażona nalewamy na patelnie 300 ml wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i przekładamy cebulę wraz z wodą do garnka z mięsem.
Krok 7 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Całość gotujemy do miękkości mięsa, czyli około 1,5 godziny na średnim ogniu.
Krok 8 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
Gdy mięso będzie już gotowe, w garnuszku mieszamy mąkę wraz z niewielką ilością wody, tak by powstał średnio gęsty płyn mączny. Wlewamy rozrobioną mąkę do garnka z gotującym się sosem i doprowadzamy do wrzenia. Tak gotowe roladki wraz z sosem podajemy na gorąco, jako element dania głównego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Katarzynka123 22.04.2019 20:55
Roladki super, bardzo kruche, polecam.
Alex_M 02.02.2014 13:48
smaczne roladki :)
magduś83 29.01.2014 22:58
mniam mniam pyszne mięsko
tessinka 29.01.2014 22:40
takie są najlepsze
barbara11561 29.01.2014 20:43
przepyszne roladki,już czuję smak sosu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat