Steki jagnięce klasyczne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • steki jagnięce

    6 sztuk
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • wino białe wytrawne

    0,5 szklanki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do tego przepisu użyłam jagnięcych T-bone steków, ale może być też inny fragment jagnięciny.

Marynata - czosnek rozcieramy w moździerzu z pieprzem i rozmarynem, łączymy z oliwą i winem, zalewamy steki i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Dobrze jest wyjąć mięso z lodówki nieco wcześniej, by ogrzało się do temperatury pokojowej przed smażeniem.

Rozgrzewamy i natłuszczamy patelnię grillową lub grill elektryczny, grillujemy przez około 4 minuty z każdej strony aby uzyskać średnio wysmażone (medium), jeśli lubimy mniej wysmażone 2,5 minuty na stronę powinno wystarczyć (medium rare).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 26.06.2013 12:59
bardzo smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat