Co na obiad: Kofty z tabbouleh wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kofta to danie z mielonego mięsa, popularne przede wszystkim w środkowej Azji i na Bliskim Wschodzie. W towarzystwie sałatki tabbouleh to idealna propozycja na lunch, lub przekąska, kiedy odwiedzą nas znajomi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kofta:

  • jagnięcina

    600 g
  • wołowina

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • mięta

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • pistacje

    50 g
  • pietruszka

    2 łyżeczki
  • Grill przyprawa pikantna Prymat

    2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • skórka z 1/2 cytryny

  • oliwa

    2 łyżeczki
  • woda

    50 ml

Tabbouleh:

  • kasza bulgur

    100 g
  • masło

    15 g
  • woda

    200 ml
  • papryka czerwona

    ½ szt.
  • chili

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • ogórek

    ⅓ szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • sok z 1/2 cytryny

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • mięta

    2 łyżeczki
  • kolendra

    2 łyżeczki
  • pietruszka

    1 łyżeczka

Sos jogurtowo-miętowy:

  • jogurt naturalny

    200 g
  • sok z 1/4 cytryny

  • mięta

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce mieszamy wszystkie składniki na koftę, dokładnie macerujemy mięso i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie na patelni prażymy kaszę bulgur wraz z masłem, przez ok. 5 minut.

Następnie kaszę zalewamy wodą i gotujemy aż kasza będzie ugotowana (ok. 15 minut), po czym zostawiamy ją na 10 minut, tak by lekko wystygła, oraz wsiąknęła resztę wody.

Bulgur przekładamy do miski, dodajemy resztę składników na tabbouleh, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.

W miseczce łączymy jogurt wraz z sokiem z cytryny oraz miętą, całość doprawiamy pieprzem oraz solą i odstawiamy.

Następnie formujemy kofty, ok. 60 g mięsa dobrze ubijamy, rozprowadzamy w rękach na kształt walca, nabijamy na patyczek i formujemy koftę na kształt płaskiego prostokąta, tak jak jest to pokazane na filmie.

Tak przygotowane szaszłyki smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.

Na talerz wykładamy sałatkę na której układamy usmażone kofty, całość polewamy sosem jogurtowo-miętowym i ozdabiamy liśćmi świeżej kolendry. 

Smacznego!

 

Zobacz też >>

CO NA OBIAD: PIKANTNY BURGER WG PIOTRA OGIŃSKIEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat