Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kofta:
-
jagnięcina
600 g -
wołowina
200 g -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt. -
mięta
1 łyżeczka -
kolendra
1 łyżeczka -
pistacje
50 g -
pietruszka
2 łyżeczki -
Grill przyprawa pikantna Prymat
2 łyżeczki -
Kmin rzymski mielony Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
skórka z 1/2 cytryny
-
oliwa
2 łyżeczki -
woda
50 ml
Tabbouleh:
-
kasza bulgur
100 g -
masło
15 g -
woda
200 ml -
papryka czerwona
½ szt. -
chili
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
ogórek
⅓ szt. -
pomidor
1 szt. -
sok z 1/2 cytryny
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
mięta
2 łyżeczki -
kolendra
2 łyżeczki -
pietruszka
1 łyżeczka
Sos jogurtowo-miętowy:
-
jogurt naturalny
200 g -
sok z 1/4 cytryny
-
mięta
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kofty z tabbouleh wg Piotra Ogińskiego
W misce mieszamy wszystkie składniki na koftę, dokładnie macerujemy mięso i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie na patelni prażymy kaszę bulgur wraz z masłem, przez ok. 5 minut.
Następnie kaszę zalewamy wodą i gotujemy aż kasza będzie ugotowana (ok. 15 minut), po czym zostawiamy ją na 10 minut, tak by lekko wystygła, oraz wsiąknęła resztę wody.
Bulgur przekładamy do miski, dodajemy resztę składników na tabbouleh, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.
W miseczce łączymy jogurt wraz z sokiem z cytryny oraz miętą, całość doprawiamy pieprzem oraz solą i odstawiamy.
Następnie formujemy kofty, ok. 60 g mięsa dobrze ubijamy, rozprowadzamy w rękach na kształt walca, nabijamy na patyczek i formujemy koftę na kształt płaskiego prostokąta, tak jak jest to pokazane na filmie.
Tak przygotowane szaszłyki smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.
Na talerz wykładamy sałatkę na której układamy usmażone kofty, całość polewamy sosem jogurtowo-miętowym i ozdabiamy liśćmi świeżej kolendry.
Smacznego!
Zobacz też >>
Komentarze (0)