Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kofty z tabbouleh wg Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kofta to danie z mielonego mięsa, popularne przede wszystkim w środkowej Azji i na Bliskim Wschodzie. W towarzystwie sałatki tabbouleh to idealna propozycja na lunch, lub przekąska, kiedy odwiedzą nas znajomi.

Składniki:

Kofta:

jagnięcina 600 g
wołowina 200 g
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
mięta 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
pistacje 50 g
pietruszka 2 łyżeczki
Grill przyprawa pikantna Prymat 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
skórka z 1/2 cytryny
oliwa 2 łyżeczki
woda 50 ml

Tabbouleh:

kasza bulgur 100 g
masło 15 g
woda 200 ml
papryka czerwona ½ szt.
chili 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
ogórek ⅓ szt.
pomidor 1 szt.
sok z 1/2 cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
mięta 2 łyżeczki
kolendra 2 łyżeczki
pietruszka 1 łyżeczka

Sos jogurtowo-miętowy:

jogurt naturalny 200 g
sok z 1/4 cytryny
mięta 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kofty z tabbouleh wg Piotra Ogińskiego

W misce mieszamy wszystkie składniki na koftę, dokładnie macerujemy mięso i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie na patelni prażymy kaszę bulgur wraz z masłem, przez ok. 5 minut.

Następnie kaszę zalewamy wodą i gotujemy aż kasza będzie ugotowana (ok. 15 minut), po czym zostawiamy ją na 10 minut, tak by lekko wystygła, oraz wsiąknęła resztę wody.

Bulgur przekładamy do miski, dodajemy resztę składników na tabbouleh, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.

W miseczce łączymy jogurt wraz z sokiem z cytryny oraz miętą, całość doprawiamy pieprzem oraz solą i odstawiamy.

Następnie formujemy kofty, ok. 60 g mięsa dobrze ubijamy, rozprowadzamy w rękach na kształt walca, nabijamy na patyczek i formujemy koftę na kształt płaskiego prostokąta, tak jak jest to pokazane na filmie.

Tak przygotowane szaszłyki smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.

Na talerz wykładamy sałatkę na której układamy usmażone kofty, całość polewamy sosem jogurtowo-miętowym i ozdabiamy liśćmi świeżej kolendry. 

Smacznego!

 

Zobacz też >>

CO NA OBIAD: PIKANTNY BURGER WG PIOTRA OGIŃSKIEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak