Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami

Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • antrykot wołowy

    2 steki
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

Pieczone pomidory

  • pomidory

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

  • cukier

  • rozmaryn

  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Dip

  • Party Dip Barbecue Prymat

    1 opakowanie
  • ketchup łagodny

    6 łyżek
  • woda

    2 łyżki
  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
DIP:
Mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
Pieczone pomidory:
Przecinamy 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
Steki:
Przyprawiamy mięso przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
Steki serwujemy z musztardą francuską, rukolą i pieczonymi pomidorami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erandos

15.02.2016 18:41
Tak> Ładnie wygląda i na tym się kończy. Przepis robiony krok po kroku z zegarkiem w ręku a nawet dłużej (pieczenie pomidorów), a wyszły jak lekko podgrzane w piekarniku i twarde jak surowe.

marcia7

23.05.2015 11:42
dobrze to wygląda

Bartek Klucha

27.04.2015 12:05
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat