Przepis i sposób przygotowania na: Stek tomahawk z grilla
Stek tomahawk to kawał mięsa wołowego z kością żebrową, który jest znakomity z grilla. Aby z mięsa wydobyć znakomity smak, należy przestrzegać kilku zasad. Mięso przed wrzuceniem na grill powinno mieć temperaturę pokojową. Do doprawiania należy używać przypraw, które mają gruboziarnistą strukturę, żeby nie uległy spaleniu podczas grillowania. Po zdjęciu mięsa z grilla należy je odstawić, żeby odpoczęło i wszystkie soki mogły się rozprowadzić w mięsie. Ponadto podczas krojenia nie będą wyciekały ze steka. Ten ostatni krok wpływa na konsystencję i smak mięsa.
1. Wyjmij steki z lodówki i połóż je na blacie na 30 minut. Mięso przed wrzuceniem na ruszt musi mieć temperaturę pokojową.
2. Rozgrzej grill. Grill powinien być rozgrzany do temperatury ok. 260°C.
3. Na steki nałóż cienką warstwę oliwy z oliwek.
4. Przypraw steki przyprawą Stek Grill
5. Grilluj steki po 5-6 minut z każdej strony.
6. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut.