Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek tomahawk z grilla

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Stek tomahawk z grilla to rarytas! Zobacz, jak przygotować marynatę i jak grillować stek tomahawk, aby mięso zachowało wyjątkowy smak i było pyszne.

Składniki:

antrykot wołowy z kością (tomahawk) 1 sztuka
Stek z grilla Prymat 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Stek tomahawk z grilla

Stek tomahawk to kawał mięsa wołowego z kością żebrową, który jest znakomity z grilla. Aby z mięsa wydobyć znakomity smak, należy przestrzegać kilku zasad. Mięso przed wrzuceniem na grill powinno mieć temperaturę pokojową. Do doprawiania należy używać przypraw, które mają gruboziarnistą strukturę, żeby nie uległy spaleniu podczas grillowania. Po zdjęciu mięsa z grilla należy je odstawić, żeby odpoczęło i wszystkie soki mogły się rozprowadzić  w mięsie. Ponadto podczas krojenia nie będą wyciekały ze steka. Ten ostatni krok wpływa na konsystencję i smak mięsa. 

1. Wyjmij steki z lodówki i połóż je na blacie na 30 minut. Mięso przed wrzuceniem na ruszt musi mieć temperaturę pokojową.

2. Rozgrzej grill. Grill powinien być rozgrzany do temperatury ok. 260°C.

3. Na steki nałóż cienką warstwę oliwy z oliwek.

4. Przypraw steki przyprawą  Stek Grill

5. Grilluj steki po 5-6 minut z każdej strony.

6. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut.

 

 

Kilka porad dotyczących grillowania:

Jak przyprawiać steki na grilla?

Jak przyprawiać karkówkę na grilla?

Jak przyprawiać kurczaka na grilla?

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak