Spaghetti z małżami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • spaghetti

    400 gr
  • czosnek

    1 ząbek
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • pomidor

    opcjonalnie
  • oliwa

    5 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Małże wyszorować szczoteczką i namoczyć w osolonej wodzie by wypluły z siebie piasek. Jeśli małże są mrożone można ten punkt ominąć.
2.Na 2 łyżkach oleju z oliwek zeszklić czosnek i natkę pietruszki, dodać swieżego pomidora pokrojonego w kostkę.
3.Dodać małże. Dusić pod przykryciem aż do otwarcia się skorupek.
4.W tym samym czasie ugotować spaghetti al dente.
5.Wrzucić makaron do patelni z małżami. Wymieszać.
5.Na koniec odrobina świeżo zmielonego pieprzu i natki pietruszki.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 12.11.2013 07:30
mmm jeszcze nigdy takiego nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)
caralajna 05.10.2013 17:25
bardzo efektowne :)
[email protected] 09.09.2013 09:19
muszę sam spróbować :)
adelajda 03.08.2013 12:06
jakoś do małży nie mogę się przekonać ale wygląda ślicznie
Katarzyna59 12.05.2013 15:28
bardzo smaczne
reniatka 12.03.2013 18:05
oj juz dawno nie jadłam
JaPaqc 22.02.2013 19:07
nigdy nie jadłem jeszcze małży
Motorek 19.02.2013 16:36
podoba mi się ten przepis
Bernadeta1 01.02.2013 14:09
ja też nie przepadam za owocami morza ale patrząc na Twój przepis wygląda pysznie
IwonaDD 05.01.2013 22:38
ja używam tylko i wyłacznie świeżych małż, choć czasem są naprawdę trudnodostępne, ale wtedy mają wyjątkowy smak ! Nie ma porównania z tymi przetworzonymi,zamrożonymi itp..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat