Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śmietanowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 0,5 szt
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
śmietana 12% 200 ml
wino białe wytrawne 100 ml
pomidory suszone Smak 4 sztuk
kapary całe Smak 1 garść
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta

Porada

Przed dodaniem śmietany, możemy ją zahartować poprzez dodanie do niej odrobiny warzyw z patelni. Mamy wtedy pewność że śmietana nam się nie zważy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śmietanowy

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a następnie w kostkę
Krok 1 - Sos śmietanowy foto
2
Suszone pomidory, paprykę kroimy w kostkę. Kapary zostawiamy w całości.
Krok 2 - Sos śmietanowy foto
3
Na rozgrzaną oliwę z pomidorów suszonych wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia.
Krok 3 - Sos śmietanowy foto
4
Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i pomidory. Smażymy 1 minutę na średnim ogniu.
Krok 4 - Sos śmietanowy foto
5
Całość zalewamy winem, przykrywamy i dusimy. Po około 2 minutach zdejmujemy pokrywkę i redukujemy wino.
Krok 5 - Sos śmietanowy foto
6
Zmniejszamy ogień. Dodajemy śmietanę i kapary. Mieszamy i czeakmy do zagotowania śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

SMACZNEGO!
Krok 6 - Sos śmietanowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak