Smażona polenta z parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    150 g
  • bulion warzywny

    500 ml
  • masło

    1 łyzka
  • parmezan

    30 g
  • sól

    1 łyzeczka
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku gotujemy bulion warzywny.

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Pod koniec gotowania dodajemy masło i starty parmezan.

Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Niewielką blachę / foremkę wykładamy folią aluminiową.

Przekładamy do niej polentę, wygładzamy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do zastygnięcia na ok.1 godzinę.

Po tym czasie szklanką wycinamy krążki / lub kroimy w kostkę i smażymy z dwóch stron na odrobinie masła.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat