Schab ze śliwkami w rękawie pieczony...

Schab ze śliwkami w rękawie pieczony...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • suszone śliwki kalifornijskie

    20 dag
  • tymianek

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić

nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzec schab

włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rekaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc

rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia

wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anulka69

08.01.2017 11:22
pyszny schabik najlepszy pieczony samamu

Franciszek

05.01.2017 00:42
dobre mięso

marta1371

04.01.2017 23:37
Zamiast śliwek używam moreli suszonych, choć ze śliwką też mi smakuje

IKrakowianka

04.01.2017 20:38
bardzo smakowicie wygląda

bertpvd

04.01.2017 20:12
pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat