Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    300-400 g
  • cebula

    1 szt mała
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • mąka

    1-2 łyżka
  • śmietana kwaśna

    1-2 łyżki
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm;
2.Kawałki mięsa położyć na suchej dobrze nagrzanej patelni; Mięso powinno prawie,że się przypalić, nabrać koloru mocno brązowego z obydwu stron, to właśnie te przypalone soki nadadzą wyjątkowego smaku sosowi;Proszę się nie martwić suchością i przypalenizną, podczas duszenia mięso nabierze konsystencji takiej,że będzie się rozpływać w buzi;
3.Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, dodać posiekaną cebulkę i zalać wodą tak by przykrywało mięso, doprawić solą i pieprzem do smaku; Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 40-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała);
4.Gdy mięso jest mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody; Następnie dodać łyżkę śmietany, posiekaną natkę pietruszki,zamięszać i wyłączyć zródło ciepła;
Sos i schab gotowy - smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

31.01.2019 19:11
Bardzo smaczny schabik :)

Emiliozo

23.02.2014 19:38
smakowite mięso

Alex_M

30.11.2013 11:14
pyszny obiadek! :)

ONY_za_kare

28.11.2013 16:52
smaczne danie!

msmariusz

16.11.2013 22:21
fajne danie

EmciaPichci

11.11.2013 06:18
tradycyjnych potraw nigdy dość :)

w mojej kuchni

09.11.2013 22:30
jakie przysmaki na talerzu

Konczi

09.11.2013 20:24
to musi być pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat