Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola, odc. 33
Poznając przepis na pieczoną cielęcinę w sosie z gorgonzoli musimy wiedzieć, że jest uzależniający! Połączenie tych wszystkich smaków to prawdziwa poezja. W przepisie znajduje się dużo aromatycznych składników, jak tytułowy ser gorgonzola, a do tego suszone pomidory, musztarda, ocet balsamiczny czy tymianek.
Mięso:
Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, miód wielokwiatowy, dodajemy czerwoną paprykę, tymianek i musztardę sarepską. Cielęcinę przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z dwóch stron przez około 2–3 minuty. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25–30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy mięso z piekarnika i zostawiamy na 2–3 minuty, by odpoczęło.
Sos gorgonzola:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę, pieczarki w kawałki, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy, mieszamy. Po kolei wkładamy składniki: czosnek, cebulę, pieczarki, podsmażamy mieszając. Dodajemy szpinak i mieszamy. Podlewamy białym winem, mieszamy. Dodajemy śmietanę, serek śmietankowy i suszone pomidory. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
Na talerz nakładamy sos. Mięso przekrawamy i kładziemy na serowy sos. Dekorujemy gałązką świeżej bazylii.