Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
górka cielęca
1 sztuka
Marynata do mięsa:
-
oliwa
50 mililitrów -
ocet balsamiczny
15 mililitrów -
miód wielokwiatowy
40 mililitrów -
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta -
Tymianek suszony Prymat
szczypta -
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżki
Na sos gorgonzola:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1/2 sztuki -
pieczarki
2 sztuki -
pomidory suszone
3-4 sztuki -
masło
1 łyżka -
szpinak
250 gramów -
wino białe
100 mililitrów -
śmietana 12%
4 łyżki -
serek kremowy
2 łyżki -
ser gorgonzola
100 gramów
Do dekoracji:
-
bazylia świeża
Do smaku:
-
Pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania
Mięso:
Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, miód wielokwiatowy, dodajemy czerwoną paprykę, tymianek i musztardę sarepską. Cielęcinę przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z dwóch stron przed około 2–3 minuty. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25–30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy mięso z piekarnika i zostawiamy na 2–3 minuty, by odpoczęło.
Sos gorgonzola:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę, pieczarki w kawałki, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy, mieszamy. Po kolei wkładamy składniki: czosnek, cebulę, pieczarki, podsmażamy mieszając. Dodajemy szpinak i mieszamy. Podlewamy białym winem, mieszamy. Dodajemy śmietanę, serek śmietankowy i suszone pomidory. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
Na talerz nakładamy sos. Mięso przekrawamy i kładziemy na serowy sos. Dekorujemy gałązką świeżej bazylii.
Żeby mięso było bardziej wyraziste w smaku, przed upieczeniem warto obsmażyć je na patelni. Na patelnię do obsmażania mięsa nie musimy dodawać tłuszczu, ze względu na oliwę, którą mamy już w marynacie.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się