Doradca Smaku X: Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola, odc. 33

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Mamma mia! Ale pyszne! Marynowana górka cielęca podana z pikantnym sosem serowym z gorgonzoli i szpinaku. Jeśli lubicie takie danie, musicie zrobić ten przepis. 

·   

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • górka cielęca

    1 sztuka

Marynata do mięsa:

  • oliwa

    50 mililitrów
  • ocet balsamiczny

    15 mililitrów
  • miód wielokwiatowy

    40 mililitrów
  • papryka słodka mielona

    szczypta
  • tymianek Prymat

    szczypta
  • musztarda sarepska

    2 łyżki

Na sos gorgonzola:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • pieczarki

    2 sztuki
  • pomidory suszone

    3-4 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • szpinak

    250 gramów
  • wino białe

    250 mililitrów
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • serek kremowy

    2 łyżki
  • ser gorgonzola

    100 gramów

Do dekoracji:

  • świeże listki bazylii

Do smaku:

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:

Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, miód wielokwiatowy, dodajemy czerwoną paprykę, tymianek i musztardę sarepską. Cielęcinę przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z dwóch stron przed około 2–3 minuty. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25–30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy mięso z piekarnika i zostawiamy na 2–3 minuty, by odpoczęło.

Sos gorgonzola:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę, pieczarki w kawałki, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy, mieszamy. Po kolei wkładamy składniki: czosnek, cebulę, pieczarki, podsmażamy mieszając. Dodajemy szpinak i mieszamy. Podlewamy białym winem, mieszamy. Dodajemy śmietanę, serek śmietankowy i suszone pomidory. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.

Na talerz nakładamy sos. Mięso przekrawamy i kładziemy na serowy sos. Dekorujemy gałązką świeżej bazylii. 

Doradca Smaku
Żeby mięso było bardziej wyraziste w smaku, przed upieczeniem warto obsmażyć je na patelni. Na patelnię do obsmażania mięsa nie musimy dodawać tłuszczu, ze względu na oliwę, którą mamy już w marynacie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat