Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4

Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

  • szpinak świeży

    1 garść
  • cebula

    0,5 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • ser feta

    150 g
  • masło

    20 g
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • czosnek granulowany

  • tymianek

  • rozmaryn Prymat

  • olej rzepakowy

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
Szpinak oczyszczamy i usuwamy twarde ogonki , zostawiamy same liście.
Krok 2 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
Czosnek i cebule drobno siekamy. Na wolnym ogniu rozpuszczamy, tak by się nie spaliło i podsmażamy na nim czosnek z cebulą. Następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem przez kilkanaście sekund. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
Fetę rozkruszamy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy ją do szpinaku.
Szykujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wsypujemy roztarte w palcach zioła (rozmaryn i tymianek) oraz czosnek granulowany, przyprawę do wieprzowiny i 2 łyżki musztardy francuskiej. Dodajemy odrobinę oleju i dokładnie mieszamy. Marynata nie powinna być zbyt płynna, bo nie będzie przylegać do mięsa.
Krok 4 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
Mięso oczyszczamy z błon. Następnie cienkim nożem robimy nacięcie na środku na wylot (tzw. kieszeń).
Krok 5 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
W nacięcie wkładamy farsz ze szpinaku i fety.
Krok 6 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki, aby skruszało.
Krok 7 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
Mięso zawijamy szczelnie w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 35 minut. Po wyjęciu kroimy schab na niezbyt grube plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kaszą czy ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat