Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
polędwica wieprzowa
po 450 g (dwa kawałki) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżki
Karmelizowana cebulka
-
cebula biała
2 -
cebula czerwona
2 -
olej
1 łyżka -
masło
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
pieprz
-
cukier brązowy
1 łyżeczka -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
ocet winny czerwony
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
ciasto francuskie
200 g -
szynka parmeńska
200 g -
żółtko jajek
-
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Cebule pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać sól i pieprz do smaku i smażyć kolejne 10 minut. Gdy cebula się przyrumieni, dodać do niej ocet winny i balsamiczny i gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodać cukier i smażyć jeszcze kilka minut.
Przygotowanie polędwicy:
Polędwice dokładnie oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i sporą ilością kolorowego pieprzu i oliwą. Oprószyć majerankiem. Rozgrzać patelnię i obsmażyć każdą polędwicę oddzielnie z każdej strony – łącznie ok. 8-10 minut na sztukę. Zdjąć z patelni i jeszcze ciepłe mięso posmarować musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na desce ułożyć plastry szynki parmeńskiej, nakładając jeden na drugi. Na szynce położyć polędwicę, a na polędwicy rozłożyć połowę karmelizowanej cebuli. Zawinąć polędwicę w szynkę. W ten sam sposób przygotować drugą polędwicę. Rozłożyć ciasto francuskie (można je lekko rozwałkować) i przeciąć na pół. Na jednej części ciasta położyć polędwicę i owinąć ją ciastem, zlepiając boki. Tak samo owinąć drugą polędwicę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej mięso łączeniem do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać majerankiem. Piec przez 30-40 minut na dolnej półce.
Po upieczeniu pozostawić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem pokroić w plastry.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się