Wielkanoc: Polędwica w cieście francuskim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwica wieprzowa

    900 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki

Karmelizowana cebulka:

  • cebula biała

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie

    200 gramów
  • szynka parmeńska

    200 gramów
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:

Cebule pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać sól i pieprz do smaku i smażyć kolejne 10 minut. Gdy cebula się przyrumieni, dodać do niej ocet winny i balsamiczny i gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodać cukier i smażyć jeszcze kilka minut.

Przygotowanie polędwicy:

Polędwice (2 sztuki, każda po ok. 450 gramów) dokładnie oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i sporą ilością kolorowego pieprzu i oliwą. Oprószyć majerankiem.

Rozgrzać patelnię i obsmażyć każdą polędwicę oddzielnie z każdej strony – łącznie ok. 8-10 minut na sztukę. Zdjąć z patelni i jeszcze ciepłe mięso posmarować musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Na desce ułożyć plastry szynki parmeńskiej, nakładając jeden na drugi. Na szynce położyć polędwicę, a na polędwicy rozłożyć połowę karmelizowanej cebuli. Zawinąć polędwicę w szynkę. W ten sam sposób przygotować drugą polędwicę.

Rozłożyć ciasto francuskie (można je lekko rozwałkować) i przeciąć na pół. Na jednej części ciasta położyć polędwicę i owinąć ją ciastem, zlepiając boki. Tak samo owinąć drugą polędwicę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej mięso łączeniem do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać majerankiem. Piec przez 30-40 minut na dolnej półce.

Po upieczeniu pozostawić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem pokroić w plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 15.03.2018 10:33
Cudowna! Już jestem głodna. :)
Renata9 10.03.2017 21:08
Smaczny obiadek
Agnieszka-87-25 10.03.2017 18:07
jedzonko mniam
Barbara13 10.03.2017 17:35
Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat