Wielkanoc: Karczek wieprzowy w przyprawach korzennych nadziewany śliwkami kalifornijskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab

    1 kg (karkowy)
  • suszone śliwki kalifornijskie

    100 g
  • wiśniówka

    200 ml

Marynata

  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

  • Cynamon mielony Prymat

  • Goździki całe Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki zalać wiśniówką i odstawić.
Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab karkowy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć dokładnie przyprawą do karkówki połączoną z olejem, imbirem i cynamonem. Tak przygotowany odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Zamarynowane mięso ponakłuwać nożem, a następnie nadziać namoczonymi śliwkami. Pozostałą wiśniówkę wlać do naczynia z karkówką, mięso naszpikować goździkami, przykryć dokładnie pokrywą i piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 160 C.
Gotowe mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i skropić sosem powstałym podczas pieczenia.
Doradca Smaku
Tak przygotowany schab podawać z domowymi kluseczkami oraz ulubionymi sałatami z orzechami i bakaliami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 25.03.2015 08:42
pyszne mięsko
gosia561 17.04.2014 15:52
doskonałe to mięsko
IwonaDD 11.04.2014 11:02
pyszne to za mało!
Magula 11.04.2014 08:41
Rewelacyjny przepis
sylwia_sl 10.04.2014 23:02
no i już mam pomysł na świąteczne mięso
Jusiaa 10.04.2014 16:05
Pychota :)
Krzysztof15 10.04.2014 15:32
pyszne miesko
agnieszka214 10.04.2014 15:00
smacznie jak zawsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat