Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64

Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • śliwki suszone

    150 g
  • wino czerwone wytrawne

    125 ml
  • olej

  • imbir mielony

  • goździki całe

  • sól ziołowa

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Oczyszczamy schab i rozcinamy na roladę.
Krok 2 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Do garnka wlewamy wino i podgrzewamy, dorzucamy suszone śliwki, gotujemy około 30 minut.
Krok 3 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Schab przyprawiamy solą ziołową, imbirem i białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy goździki. Smarujemy schab powidłami śliwkowymi. Wino odlewamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Smarujemy schab powidłami śliwkowymi. Wino odlewamy do naczynia żaroodpornego. Przekładamy śliwki z garnka na schab (układamy w odstępach, aby łatwiej było zawijać). Resztę śliwek dodajemy do naczynia żaroodpornego z winem i goździkami.
Krok 5 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Zawijamy schab, robiąc z niego roladę. Obsypujemy solą ziołową, obsmażamy schab na patelni z olejem.
Krok 6 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 stopni, a potem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Krok 7 - Przepis dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64 foto
Po upieczeniu, schab kroimy na plastry. Ozdabiamy śliwkami z sosu oraz zieloną pietruszką. Możemy podawać z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

14.12.2016 10:50
fajny przepis!

Wacław

28.11.2015 10:25
znakomite i apetyczne danie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat