Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w musztardowo-tymiankowym sosie, DS XIX odc. 23

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Doskonały pomysł na niedrogi, prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Michela Morana na soczysty schab w musztardowo-tymiankowym sosie.

Składniki:

schab 1,2 kilograma
olej 120 mililitrów
cytryna 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
wino białe 1/2 szklanki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
śmietana 36% 150 gramów
marchewka 4 sztuki
rozmaryn świeży 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w musztardowo-tymiankowym sosie, DS XIX odc. 23

Schab w musztardowo-tymiankowym sosie to doskonała alternatywa dla klasycznego kotleta schabowego. Znakomicie doprawione, długo duszone na patelni mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Doskonale smakuje oblane gęstym, aromatycznym sosem na bazie słodko-ostrej Musztardy Czeskiej Prymat, tymianku oraz śmietany 36%.

Całość dopełniają pieczone marcheweczki. Palce lizać!

Jak zrobić schab w musztardowo-tymiankowym sosie?

1

Siekamy czosnek. Do miski wlewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek, a także wyciskamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso do marynaty. Dodajemy pieprz cytrynowy prymat, sól i tymianek PRYMAT.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Wkładamy termosondę ustawioną na 65°C. W trakcie smażenia odwracamy mięso i polewamy marynatą z patelni. Pozostałą marynatę z miski wykładamy na mięso.

Jeśli potrzeba, dodajemy trochę wody lub wywaru. Schab przygotowujemy około 1,5 godziny.

2

Marchewki kroimy na połówki i wykładamy na blachę. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę oleju. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, temperatura 180 °, funkcja pieczenia góra dół.

3

Siekamy czosnek. Do garnka wlewamy białe wino, dodajemy czosnek i odparowujemy. Dodajemy Musztardę czeską PRYMAT. Mieszamy dokładnie rózgą, a następnie obniżamy temperaturę. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy na minimalnej temperaturze. Dodajemy tymianek PRYMAT. 

Na talerzu układamy upieczone marchewki. Schab kroimy na plastry, polewamy powstałym sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.

Schab w musztardowo-tymiankowym sosie to tylko jedna z wielu propozycji na pyszny obiad, którą przygotował Doradca Smaku, Michel Moran.

Wypróbuj także przepisy na...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak