Przepis i sposób przygotowania na: Schab w musztardowo-tymiankowym sosie, DS XIX odc. 23
Schab w musztardowo-tymiankowym sosie to doskonała alternatywa dla klasycznego kotleta schabowego. Znakomicie doprawione, długo duszone na patelni mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Doskonale smakuje oblane gęstym, aromatycznym sosem na bazie słodko-ostrej Musztardy Czeskiej Prymat, tymianku oraz śmietany 36%.
Całość dopełniają pieczone marcheweczki. Palce lizać!
Jak zrobić schab w musztardowo-tymiankowym sosie?
Siekamy czosnek. Do miski wlewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek, a także wyciskamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso do marynaty. Dodajemy pieprz cytrynowy prymat, sól i tymianek PRYMAT.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Wkładamy termosondę ustawioną na 65°C. W trakcie smażenia odwracamy mięso i polewamy marynatą z patelni. Pozostałą marynatę z miski wykładamy na mięso.
Jeśli potrzeba, dodajemy trochę wody lub wywaru. Schab przygotowujemy około 1,5 godziny.
Marchewki kroimy na połówki i wykładamy na blachę. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę oleju. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, temperatura 180 °, funkcja pieczenia góra dół.
Siekamy czosnek. Do garnka wlewamy białe wino, dodajemy czosnek i odparowujemy. Dodajemy Musztardę czeską PRYMAT. Mieszamy dokładnie rózgą, a następnie obniżamy temperaturę. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy na minimalnej temperaturze. Dodajemy tymianek PRYMAT.
Na talerzu układamy upieczone marchewki. Schab kroimy na plastry, polewamy powstałym sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.