Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z salsą z brzoskwini, DS XIX odc. 18

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz przepis na schab z kością podany z selerowym purée oraz salsą z brzoskwini, żurawiny z nutą cynamonu. W odcinku schab został przygotowany metodą sous vide, ale to nic straconego - możecie go zrobić, nie mając urządzenia do pakowania próżniowego. Zajrzyjcie do przepisu!

 

Składniki:

kotlety schabowe z kością 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
olej 4 łyżki
masło 1 łyżka
brzoskwinie 2 sztuki
ocet jabłkowy 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Żurawina klasyczna Smak 1 łyżeczka
seler 1 sztuka
masło 2 łyżki
mleko 500 mililitrów
zioła świeże do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z salsą z brzoskwini, DS XIX odc. 18

Przepis na kotlety schabowe z kostką, podane z selerem w formie purée oraz salsą z brzoskwini. Mięso jest marynowane i gotowane metodą sous vide. Jeśli nie masz worków próżniowych i maszyny do sous vide - nic straconego - możesz ten przepis zrobić tradycyjną metodą. 

Przepis na schab wieprzowy i salsa z brzoskwinią w 3 krokach:

1

Czosnek drobno siekamy. W moździerzu łączymy sól, pieprz ziarnisty, kolendrę ziarnistą. Dodajemy chilli i ucieramy przyprawy. Do miski dodajemy posiekany czosnek, olej, przyprawy z moździerza i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Wkładamy mięso i marynujemy w marynacie. Do worka wkładamy mięso i układamy na płasko. Pakujemy próżniowo*. Wkładamy do piekarnika na program sous vide – temperatura 65C, czas 1,5 godziny w piekarniku.

*Alternatywa, jeśli nie masz urządzenia do pakowania próżniowego: Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż mięso będzie miękkie, w zależności od grubości mięsa około 20-30 minut.

2

Obieramy selera i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka. Wlewamy mleko i dodajemy sól. Gotujemy aż będzie miękki. Odcedzamy selera i wrzucamy do miski, blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą.

3

Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone brzoskwinie. Podsmażamy i dodajemy laskę cynamonu prymat. Dodajemy ocet, cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.

Na talerz wykładamy mięso. Na wierzchu polewamy brzoskwiniową salsą i dodajemy puree z selera. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Przepis na schab wieprzowy i salsę z brzoskwinią

1

Czosnek drobno siekamy. W moździerzu łączymy sól, pieprz ziarnisty, kolendrę ziarnistą. Dodajemy chilli i ucieramy przyprawy. Do miski dodajemy posiekany czosnek, olej, przyprawy z moździerza i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Wkładamy mięso i marynujemy w marynacie. Do worka wkładamy mięso i układamy na płasko. Pakujemy próżniowo. Wkładamy do piekarnika na program sous vide – temperatura 65C, czas 1,5 godziny (w zwykłym piekarniku:).

2

Obieramy selera i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka. Wlewamy mleko i dodajemy sól. Gotujemy aż będzie miękki. Odcedzamy selera i wrzucamy do miski, blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą.

3

Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone brzoskwinie. Podsmażamy i dodajemy laskę cynamonu prymat. Dodajemy ocet, cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.

Na talerz wykładamy mięso. Na wierzchu polewamy brzoskwiniową salsą i dodajemy puree z selera. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Więcej przepisów na SCHAB znajdziesz w naszym zbiorze PRZEPISY NA SCHAB.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak