Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki na sałatce, DS XIX odc. 15
Smażona pierś z kaczki to danie, którym zachwycają się smakosze i zwolennicy delikatnego mięsa drobiowego. Właściwa obróbka termiczna kaczki jest bardzo ważna, zbyt długie smażenie i obróbka mięsa w zbyt niskiej temperaturze mogą sprawić, że mięso będzie gumowate.
KROK 1:
Piersi z kaczki obcinamy z nadmiaru skóry. Nacinamy pierś wzdłuż skóry i doprawiamy solą przed smażeniem. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym PRYMAT. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Kaczkę wkładamy do piekarnika, temperatura 170 ° - 175 °. Kaczka powinna być różowa w środku. Wyciągamy kaczkę na talerz i odstawiamy na kilka minut.
Przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy olej Wielkopolski, dodajemy ocet, musztardę i syrop klonowy. Całość blendujemy i wrzucamy maliny (jeśli jest potrzeba to dolewamy oleju). Przyprawiamy koperkiem suszonym PRYMAT oraz solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy orzechy.
Pomidorki kroimy na pół.
Na talerz nalewamy sos, a następnie nakładamy rukolę, układamy pomidorki i posypujemy orzechami pecan. Filet z kaczki kroimy na cienkie plasterki. Całość polewamy sosem i posypujemy cebulką perłową SMAK.