Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki na sałatce, DS XIX odc. 15

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierś z kaczki to prawdziwy rarytas na naszych stołach. Idealnie wysmażone i przygotowane mięso kaczki, to gratka dla smakoszy, którzy delektują się nim już po pierwszym kęsie.

Składniki:

Składniki:

piersi z kaczki 2 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku 1/2 - 1 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2-1 łyżeczki
orzechy pekan 1/2 szklanki

Sałatka:

roszponka 150 g
maliny świeże 1/3 szklanki
Cebulka perłowa marynowana Smak 6 sztuk
olej 4 łyżki
ocet z czerwonego wina 2 łyżki
syrop klonowy 2 łyżeczki
musztarda 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki na sałatce, DS XIX odc. 15

Smażona pierś z kaczki to danie, którym zachwycają się smakosze i zwolennicy delikatnego mięsa drobiowego. Właściwa obróbka termiczna kaczki jest bardzo ważna, zbyt długie smażenie i obróbka mięsa w zbyt niskiej temperaturze mogą sprawić, że mięso będzie gumowate. 

 

KROK 1:

1

Piersi z kaczki obcinamy z nadmiaru skóry. Nacinamy pierś wzdłuż skóry i doprawiamy solą przed smażeniem. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym PRYMAT. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Kaczkę wkładamy do piekarnika, temperatura 170 ° - 175 °. Kaczka powinna być różowa w środku. Wyciągamy kaczkę na talerz i odstawiamy na kilka minut.

2

Przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy olej Wielkopolski, dodajemy ocet, musztardę i syrop klonowy. Całość blendujemy i wrzucamy maliny (jeśli jest potrzeba to dolewamy oleju). Przyprawiamy koperkiem suszonym PRYMAT oraz solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy orzechy.

Pomidorki kroimy na pół.

3

Na talerz nalewamy sos, a następnie nakładamy rukolę, układamy pomidorki i posypujemy orzechami pecan. Filet z kaczki kroimy na cienkie plasterki. Całość polewamy sosem i posypujemy cebulką perłową SMAK.

Soczyste i aromatyczne mięso kaczki idealnie komponuje się z orzeźwiającą roszponką z dodatkiem wyjątkowego dressingu na bazie oleju, octu winnego, musztardy, malin i syropu klonowego. Połączenie struktur w tym przepisie, mięsa z roszponką, kremowym, delikatnym dressigiem o różowym kolorze i chrupiącymi orzechami pekan tworzy wyjątkowy balans smakowy i kolorystyczny na talerzu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak