odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe

    2 szt
  • szpinak baby

    2 garści
  • ogórek zielony

    3 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • ocet jabłkowy

  • cytryna

    1 szt
  • jeżyny

    250 g
  • musztarda sarepska Prymat

do smaku

  • owoc jałowca cały

  • Tymianek suszony Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej rzepakowy

  • masło klarowane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
Polędwiczki oczyszczamy z błon. Do moździerza wsypujemy przyprawy: kilka ziarenek owocu jałowca, tymianek, rozmaryn oraz pieprz czarny (świeżo mielony lub ziarnisty). Całość rozcieramy. Przygotowaną mieszankę przypraw wysypujemy na całą deskę i obtaczamy w niej polędwiczki turlając po desce.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
Polędwiczki smażmy na rozgrzanym na patelni oleju przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Blachę wykładamy pergaminem, przekładamy na nią polędwiczki i wstawiamy do piekarnika do 190°C na około 5-7 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
W międzyczasie przygotowujemy konfiturę z ogórka. Dwa ogórki obieramy, przecinamy, oczyszczamy z nasion i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy otartą skórkę ze sprażonej cytryny oraz sok z ½ cytryny. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny oraz 1 łyżkę miodu wielokwiatowego i całość zagotowujemy. Pozostałego ogórka kroimy wraz ze skórą wzdłuż na 4 części, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do rondelka wraz z kilkoma kroplami octu jabłkowego.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
Przygotowujemy musztardę jeżynową. Do drugiego rondelka wlewamy 1 łyżkę miodu. Kiedy na powierzchni miodu pojawią się bąbelki dodajemy jeżyny i czekamy aż puszczą sok, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, miksujemy, a następnie przecieramy masę przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy cały słoiczek musztardy sarepskiej i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szpinak. Gdy tylko zacznie skwierczeć zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku gałka muszkatołową i solą morską.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
Polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso „odpoczęło” i wchłonęło soki. Kroimy na desce na plastry i doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
Polędwiczki podajemy na liściach szpinaku. Konfiturze z ogórka oraz musztardzie jeżynowej. Danie możemy ozdobić jeżynami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja79 14.12.2016 13:16
Wszystko super pięknie ale wkurza mnie to, że dajecie przepisy z produktów nie sezonowych. Gdzie w grudniu dostać Polskie świeże jeżyny :/ na litość boską. Ogarnijcie to jakoś. Dajecie a wykonalne przepisy a szkoda bo być może pyszne ;) . Pozdrawiam i wesołych świąt. Przeanalizujcie to plisssss
bietka 13.12.2016 10:45
smaczne mięsko : )
IZABELA29 10.11.2016 16:08
Super danie
Wafelek2601 12.10.2016 21:20
Super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat