Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Gyros
-
karkówka
600 g -
olej
4 łyżki -
Mój przepis na klasyczny gyros Prymat
1 opakowanie -
Musztarda stołowa Prymat
1,5 łyżka
Sos Tzatziki
-
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat
-
jogurt naturalny
-
ogórek
Sałatka
-
pomidory
-
cebula czerwona
-
oliwki zielone
-
oliwki czarne
-
ogórek
-
żółta papryka
-
papryka czerwona
-
ser feta
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
oregano
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Zawartość opakowania połączyć z 4 łyżkami oleju i 1,5 łyżki musztardy. Dokładnie wymieszać. 600g karkówki pokroić w cienkie paski i dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie i odstawiamy do zamarynowania w temp. pokojowej na 10 minut. Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu.

Przygotowujemy sos tzatziki. Ogórek ze skórką kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawą Tzatziki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przygotowujemy sałatkę z pomidorów i czerwonej cebuli, oliwek zielonych i czarnych, ogórka, żółtej i czerwonej papryka oraz sera feta. Wszystkie warzywa i ser feta pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać całe oliwki. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i oregano.

Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się