Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 62, Gyros z sałatką grecką i sosem Tzatziki
Kroki postępowania
Zawartość opakowania połączyć z 4 łyżkami oleju i 1,5 łyżki musztardy. Dokładnie wymieszać. 600g karkówki pokroić w cienkie paski i dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie i odstawiamy do zamarynowania w temp. pokojowej na 10 minut. Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu.
Przygotowujemy sos tzatziki. Ogórek ze skórką kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawą Tzatziki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przygotowujemy sałatkę z pomidorów i czerwonej cebuli, oliwek zielonych i czarnych, ogórka, żółtej i czerwonej papryka oraz sera feta. Wszystkie warzywa i ser feta pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać całe oliwki. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i oregano.