Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak cytrynowy z grillowaną sałatą, DS XIX odc. 5

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bardzo aromatyczny, soczysty kurczak cytrynowy z piekarnika, a do tego grillowana sałata rzymska i śmietanowy dressing. Zobacz przepis Michela Morana i przygotowuj przepyszny obiad dla całej rodziny!

Składniki:

Kurczak cytrynowy

kurczak 1 (ok. 3 kg) sztuka
cytryna 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 główka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Masło ziołowo-czosnkowo-cytrynowe

masło 1 kostka
czosnek 5 ząbków
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku

Sałata rzymska

sałata rzymska 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
śmietana 12% 200 mililitrów
cytryna 1 sztuka
granat 1/2 sztuki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy z grillowaną sałatą, DS XIX odc. 5

Masz ochotę na soczystego i bardzo aromatycznego kurczaka? Wypróbuj przepis na kurczaka cytrynowego! 

Zobacz jak Doradca Smaku, mistrz kuchni Michel Moran przygotowuje mięso oraz bardzo aromatyczne nadzienie składające się z cytryny oraz przypraw takich jak kardamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz czarny ziarnisty pieprz. Posmarowany masłem i idealnie przyprawiony kurczak zachwyci wszystkich domowników oraz gości, którzy wpadną z wizytą.   

Opis przygotowania

1

Ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki. W małym garnku roztapiamy masło. Zmniejszamy temperaturę i dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy Kardamonem PRYMAT oraz tymiankiem i rozmarynem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Cebulę i cytryny kroimy na ćwiartki. Czosnek całą główkę kroimy na pół. Kurczaka dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym (piersią do góry). Do kurczaka wkładamy czosnek, pokrojoną cebulę i cytryny. Do kurczaka wkładamy przyprawy liście laurowe PRYMAT, ziele angielskie oraz Pieprz czarny ziarnisty PRYMAT, a także wsypujemy sól. Za pomocą sznurka zawiązujemy nóżki kurczaka, żeby składniki nie wypadły. Całego kurczaka smarujemy dokładnie gotowym masłem z przyprawami (po skórze oraz pod skórą). Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni, czas pieczenia 2 godziny, program góra-dół.

3

Na patelnię grillową dodajemy kilka łyżek oliwy. Sałatę rzymską kroimy na pół i układamy na patelni i smażymy aż się zarumieni.

4

Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy sok i skórkę z cytryny (cytrynę trzeba wcześniej wyparzyć). Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka ziaren granatu.

Upieczonego kurczaka podajemy z grillowaną sałatą, dressingiem i ziarnami granatu.

Gdy już raz spróbujesz kurczaka cytrynowego, będziesz bardzo chętnie wracał do tego przepisu.

Zobacz więcej nowych, smacznych przepisów z XIX sezonu "Doradcy Smaku" >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak