Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 g
jajko 1 sztuka
masło
Czosnek staropolski Prymat
tymianek
rozmaryn
ciasto francuskie 1 płat
Musztarda sarepska Prymat
boczek wędzony 10 plastrów
borówki 8-10 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78

Kroki postępowania

1
Borowiki kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i doprawiamy czosnkiem staropolskim, rozmarynem i tymiankiem.
Krok 1 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
2
Kroimy polędwicę na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Krok 2 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
3
Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i smarujemy miękkim masłem. Wkładamy na chwilę do lodówki. Podsmażone grzyby przekładamy na deskę i po wystudzeniu siekamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
4
Mięso po wyjęciu z lodówki smarujemy jeszcze musztardą. Na każdy kawałek będzie potrzebna 1 mała łyżeczka. Na folii do żywności układamy 5 plasterków boczku, na boczek kładziemy farsz grzybowy, na to jeden kawałek polędwicy i zawijamy, pomagając sobie folią. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa.
Krok 4 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
5
Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na dwa kawałki. Na kawałkach ciasta kładziemy porcje mięsa zawinięte w boczek (bez folii). Porcje mięsa zawijamy ciastem i szczelnie zaklejamy.
Krok 5 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
6
Tak przygotowane kawałki mięsa przekładamy na blachę. Oddzielamy białko od żółtka i rozkłóconym żółtkiem smarujemy ciasto. Wstawiamy mięso na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Krok 6 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 08.02.2016 17:54
Na sam widok leci mi ślinka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak