Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    500 g
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

  • Czosnek staropolski Prymat

  • tymianek

  • rozmaryn

  • ciasto francuskie

    1 płat
  • Musztarda sarepska Prymat

  • boczek wędzony

    10 plastrów
  • borówki

    8-10 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
Borowiki kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i doprawiamy czosnkiem staropolskim, rozmarynem i tymiankiem.
Krok 2 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
Kroimy polędwicę na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i smarujemy miękkim masłem. Wkładamy na chwilę do lodówki. Podsmażone grzyby przekładamy na deskę i po wystudzeniu siekamy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
Mięso po wyjęciu z lodówki smarujemy jeszcze musztardą. Na każdy kawałek będzie potrzebna 1 mała łyżeczka. Na folii do żywności układamy 5 plasterków boczku, na boczek kładziemy farsz grzybowy, na to jeden kawałek polędwicy i zawijamy, pomagając sobie folią. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa.
Krok 5 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na dwa kawałki. Na kawałkach ciasta kładziemy porcje mięsa zawinięte w boczek (bez folii). Porcje mięsa zawijamy ciastem i szczelnie zaklejamy.
Krok 6 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78 foto
Tak przygotowane kawałki mięsa przekładamy na blachę. Oddzielamy białko od żółtka i rozkłóconym żółtkiem smarujemy ciasto. Wstawiamy mięso na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
endzi 08.02.2016 17:54
Na sam widok leci mi ślinka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat