Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Karkówka pieczona w kapuście wg Piotra Ogińskiego
Kapustę rozkładamy na blaszce do pieczenia, dodajemy paprykę, kminek, sól, pieprz, boczek oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
W misce łączymy przyprawy, dodajemy czosnek, musztardę oraz ocet, dokładnie mieszamy i nacieramy nakrojoną karkówkę.
Pomiędzy porcje wsadzamy cebulę oraz jabłko, kładziemy na kapuście, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5h w temperaturze 180°C.
Upieczoną karkówkę chłodzimy i zawijamy w zblanszowane liście kapusty oraz folię aluminiową, soki z blaszki przelewamy do rondelka i redukujemy o 1/3, a karkówkę wraz z kapustą kiszoną wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Po tym czasie do sosu dodajemy sos sojowy oraz zawiesinę i dokładnie mieszamy. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.
Karkówkę porcjujemy i podajemy wraz z sosem oraz kiszoną kapustą. Smacznego!