Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kapusta:
-
kapusta kiszona
300 g -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Kminek cały Prymat
2 łyżeczki -
oliwa
3 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
boczek wędzony
80 g
Karkówka:
-
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
cząber
3 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
3 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
czosnek
3 ząbki -
Musztarda czeska Prymat
4 łyżeczki -
ocet winny czerwony
50 ml -
karkówka
1 kg -
cebule
2 szt. -
jabłko
1/2 szt. -
kapusta włoska
5-6 liści
Sos:
-
soki z pieczeni oraz kapusty
-
sos sojowy
30-40 ml -
zawiesina z 2 łyżek mąki pełnoziarnistej
Sposób przygotowania
Kapustę rozkładamy na blaszce do pieczenia, dodajemy paprykę, kminek, sól, pieprz, boczek oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
W misce łączymy przyprawy, dodajemy czosnek, musztardę oraz ocet, dokładnie mieszamy i nacieramy nakrojoną karkówkę.
Pomiędzy porcje wsadzamy cebulę oraz jabłko, kładziemy na kapuście, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5h w temperaturze 180°C.
Upieczoną karkówkę chłodzimy i zawijamy w zblanszowane liście kapusty oraz folię aluminiową, soki z blaszki przelewamy do rondelka i redukujemy o 1/3, a karkówkę wraz z kapustą kiszoną wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Po tym czasie do sosu dodajemy sos sojowy oraz zawiesinę i dokładnie mieszamy. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.
Karkówkę porcjujemy i podajemy wraz z sosem oraz kiszoną kapustą. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się