Co na obiad: Karkówka pieczona w kapuście wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Karkówka pieczona w kapuście wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs w naszym kraju a upieczona w kapuście zatrzyma większość soków i aromatów w środku, dzięki czemu będzie soczysta i wyrazista w smaku. Nie zapomnijcie, że tajemnica dobrego smaku, jak zawsze, leży w kilku kluczowych ziołach i przyprawach.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta:

  • kapusta kiszona

    300 g
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • kminek cały

    2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • boczek wędzony

    80 g

Karkówka:

  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • cząber

    3 łyżeczki
  • majeranek suszony

    3 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • czosnek

    3 ząbki
  • Musztarda czeska

    4 łyżeczki
  • ocet winny czerwony

    50 ml
  • karkówka

    1 kg
  • cebule

    2 szt.
  • jabłko

    1/2 szt.
  • kapusta włoska

    5-6 liści

Sos:

  • soki z pieczeni oraz kapusty

  • sos sojowy

    30-40 ml
  • zawiesina z 2 łyżek mąki pełnoziarnistej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę rozkładamy na blaszce do pieczenia, dodajemy paprykę, kminek, sól, pieprz, boczek oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

W misce łączymy przyprawy, dodajemy czosnek, musztardę oraz ocet, dokładnie mieszamy i nacieramy nakrojoną karkówkę.

Pomiędzy porcje wsadzamy cebulę oraz jabłko, kładziemy na kapuście, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5h w temperaturze 180°C.

Upieczoną karkówkę chłodzimy i zawijamy w zblanszowane liście kapusty oraz folię aluminiową, soki z blaszki przelewamy do rondelka i redukujemy o 1/3, a karkówkę wraz z kapustą kiszoną wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Po tym czasie do sosu dodajemy sos sojowy oraz zawiesinę i dokładnie mieszamy. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.

Karkówkę porcjujemy i podajemy wraz z sosem oraz kiszoną kapustą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat