Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Karkówka pieczona w kapuście wg Piotra Ogińskiego

5.0
(67)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs w naszym kraju a upieczona w kapuście zatrzyma większość soków i aromatów w środku, dzięki czemu będzie soczysta i wyrazista w smaku. Nie zapomnijcie, że tajemnica dobrego smaku, jak zawsze, leży w kilku kluczowych ziołach i przyprawach.

Składniki:

Kapusta:

kapusta kiszona 300 g
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Kminek cały Prymat 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
boczek wędzony 80 g

Karkówka:

Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
cząber 3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 3 ząbki
Musztarda czeska Prymat 4 łyżeczki
ocet winny czerwony 50 ml
karkówka 1 kg
cebule 2 szt.
jabłko 1/2 szt.
kapusta włoska 5-6 liści

Sos:

soki z pieczeni oraz kapusty
sos sojowy 30-40 ml
zawiesina z 2 łyżek mąki pełnoziarnistej

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Karkówka pieczona w kapuście wg Piotra Ogińskiego

Kapustę rozkładamy na blaszce do pieczenia, dodajemy paprykę, kminek, sól, pieprz, boczek oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

W misce łączymy przyprawy, dodajemy czosnek, musztardę oraz ocet, dokładnie mieszamy i nacieramy nakrojoną karkówkę.

Pomiędzy porcje wsadzamy cebulę oraz jabłko, kładziemy na kapuście, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5h w temperaturze 180°C.

Upieczoną karkówkę chłodzimy i zawijamy w zblanszowane liście kapusty oraz folię aluminiową, soki z blaszki przelewamy do rondelka i redukujemy o 1/3, a karkówkę wraz z kapustą kiszoną wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Po tym czasie do sosu dodajemy sos sojowy oraz zawiesinę i dokładnie mieszamy. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.

Karkówkę porcjujemy i podajemy wraz z sosem oraz kiszoną kapustą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak