Schab duszony w sosie własnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • por

    10 cm
  • schab

    12 plastrów
  • olej rzepakowy

  • masło

    2 lyzki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 lyzki
  • ziele angielskie

    2 szt
  • suszone pomidory z czosnkiem

    2lyzki i bazylią
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 lyzeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 lyzeczka
  • sól i pieprz

    . do smaku
  • śmietana 30%

    50 ml
  • mąka pszenna

    2 lyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab duszony w sosie własnym foto

Cebule i pora oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić z masłem do rondla, zeszklić. Odłożyć na bok.
Krok 2 - Schab duszony w sosie własnym foto

Schab umyć, osuszyć, rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa.
Krok 3 - Schab duszony w sosie własnym foto
Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Krok 4 - Schab duszony w sosie własnym foto

Do rondla włożyć schab, cebulę z porem. Wlać wody tak aby przykrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i dusić do miękkości mięsa.
Krok 5 - Schab duszony w sosie własnym foto

Mięso wyjąć na bok, śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać do rondla. Zagotować. Doprawić jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.
Krok 6 - Schab duszony w sosie własnym foto

Mięso w sosie podawać z ziemniakami i surówką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 12.11.2014 12:01
idealny na obiad
gosiag 08.11.2014 19:57
obiadek super
Bernadeta1 08.11.2014 17:49
smaczne obiadek
ice cubes 08.11.2014 15:43
Dobry obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat